Kompaktna Kraška kuća nudi savremeni život u ruralnoj Sloveniji

16.12.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Dekleva Gregorič Arhitekti je nedavno završio savremenu Kompaktnu Krašku kuću u vetrovitom delu Kraške visoravni. Poznata po svom prekrasnim krečnjačkim pejzažom, Kraška visoravn u Sloveniji je obično istačkana sa tradicionalnom arhitekturom malih, kompaktnih kuća koje skoro pa nemaju prozore.

Nasuprot njima, monolitni dizajn Kompaktne Kraške kuće se istovremeno poziva na ovu tradicionalnu arhitekturu uz uvođenje savremene intrepretacije sa čistim linijama i minimalnom paletom materijala.

Dvospratna kuća od 92 metara kvadratnih površine je izgrađena za mladu porodicu i poseduje arhetipičnu formu sa dvovodnim betonskim krovom, a obložena je sa svetlim krečnjakom.

Monolitna forma je isprekinuta sa krovnim svetlarnicima i tri velika kvadratna prozora koji uokviruju poglede ka crkvi na brdu ka zapadu, šume ka jugu i ulazne platforme na istoku. Kako bi napravili kontrast sa fasadom hladnog tona, arhitekte su ubacile volumen u centru kuće koji je u potpunosti obložen u drvetu.

Prizemljem kuće dominira netretirani drveni volumen koji odvaja tri zajednička prostora koji uključuju kuhinju, dnevni boravak i zajedničko kupatilo. Drvene stepenice vode do drugog sprata, gde su smešteni spavaća soba, soba za igranje i dečija soba.

Prema arhitektama, ovaj koncept kuće unutar kuće omogućava „da se svaka spavaća soba ponaša jedina drvena kuća sa kosim krovom, gde se čovek bukvalno oseća kao da spava u svojoj sopstvenoj kući, a ne u sobi. Most spaja obe kuće i on ima ulogu prostorije za igranje“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...