Malena vanmrežna koliba u SAD-u je u potpunosti samoodrživa

11.12.2014. | Inhabitat

Ova malena vanmrežna koliba na priobalnom ostrvu u američkoj državi Mejn je skoro u potpunosti samodovoljna. Projektovna i izgrađena od strane Alek Porter za njenog oca, kuća poseduje kosi krov i umotana je u prepoznatljivu plavo-sivu fasada od valovitog metala.

Kuća je jedini objekat koji se pokreće na sunčevu energiju na izolovanom ostrvu, a njen održiv izvor energije u stvari čini život mnogo više ležernijim, pošto porodica ne mora da vuče gorivo za pokretanje bučnih generatora. Oni se nisu odrekli ničega, i sada imaju sve pogodnosti običnog doma, ali sa pogledom koji ne dobijate u svakodnevnoj kući.

Kuća se nalazi na malom delu stene smeštene u neposrednoj blizini vode. Čvrsta čelična obloga je izabrana iz dobrog razloga: severna oluja može biti nemilosrdna. Koliba ima niz kliznih olujunih panela koji štite kuću od oluja.

Kada sunce sija, mali solarni električni paneli montirani na krovu koji je okrenut ka jugu puni bateriju sa 12v jednosmerne struje, koje posle napaja osvetljenje, super efikasan frižider, kao i malu vodenu pumpu. Veliki rezervoar za sakupljanje kišnice pruža više nego dovoljno vode za potrebe kolibe, a mali bojler snabdeva spoljašnji tuš i lavabo.

Imajući u obzir udaljenu lokaciju doma i nedostatak električne mreže u ovom kraju, projekat je pažljivo koristio sve materijale. Većina završnog materijala je lokalnog porekla i dopremljeno je vodom. Jedno veliko pitanje je ostalo neodgovoreno - šta stanari rade kada im se ide u toalet? Kompostni toalet Sun-Mar tu stupa na scenu, transformišući fekalije u đubrivo.

Iako nijedan od ovih sistema nije vrhunski i do sada neviđena tehnologija, projekat jeste transparentan primer kako vanmrežno stanovanje može odlično da funkcioniše, kao i na koji način možemo živeti u prirodi, a da je ne zagađujemo.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...