INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japanska eko-kuća je ogromno stepenište

11.12.2014. | Inhabitat

Ova neverovatna Kuća stepeništa nudi intimne prostore u untrašnjosti, dok pruža osećaj dobrodošlice i trga na spoljašnjoj strani sa koje se pružaju pogledi na Japansko more. Pasivna solarna kuća je izgrađena ne samo za par i njihove blizance, već za svu decu iz komšiluka koji mogu da se igraju po njihvom krovu - stepeništama.

Eksterijer ima oblik ogromnog stepeništa koje se uzdiže dva sprata i pruža savršeno mesto za posmatranje okoline i odmaranje. Unutrašnjost je pažljivo projektovani prostor koji se sastoji od polica za knjige, polica za stvari i otvorenih prostorija koje su osvteljene sa konstantno promenjujućom svetlošću dobijeno kroz jedinstvene prozore.

Zahvaljujući pasivnom grejanju i hlađenju, kao i nizu drugih zelenih građevinskih strategija, Kuća stepeništa je podjednako velikodušna za životnu sredinu, kao što je darežljiva prema svom susedstvu.

Iako je Kuća stepeništa prelepo smeštena u blizini plaže s pogledom na Japansko more, ovaj region može da ima jake zime, pa je arhitektonski biro y+M pažljivo projektovao dom kako bi iskoristio što je više moguće izloženost parcele jugu. Ispod spoljašnjih stepeništa se nalazi niz diskretnih prozora koji ulivaju prirodnu svetlost i toplotu tokom zime.

Sistem podnog grejanja i peć na drva dodatno dopunjuju pasivni sistem grejanja kuće. U letnjim mesecima prozori i dalje puštaju indirektnu svetlost uz minimiziranje toplotnog dobitka. Iako je genijalni krov kuće otvoren za komšijsku decu, suptilni prozori obebeđuju očuvanje privatnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;