INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japanska eko-kuća je ogromno stepenište

11.12.2014. | Inhabitat

Ova neverovatna Kuća stepeništa nudi intimne prostore u untrašnjosti, dok pruža osećaj dobrodošlice i trga na spoljašnjoj strani sa koje se pružaju pogledi na Japansko more. Pasivna solarna kuća je izgrađena ne samo za par i njihove blizance, već za svu decu iz komšiluka koji mogu da se igraju po njihvom krovu - stepeništama.

Eksterijer ima oblik ogromnog stepeništa koje se uzdiže dva sprata i pruža savršeno mesto za posmatranje okoline i odmaranje. Unutrašnjost je pažljivo projektovani prostor koji se sastoji od polica za knjige, polica za stvari i otvorenih prostorija koje su osvteljene sa konstantno promenjujućom svetlošću dobijeno kroz jedinstvene prozore.

Zahvaljujući pasivnom grejanju i hlađenju, kao i nizu drugih zelenih građevinskih strategija, Kuća stepeništa je podjednako velikodušna za životnu sredinu, kao što je darežljiva prema svom susedstvu.

Iako je Kuća stepeništa prelepo smeštena u blizini plaže s pogledom na Japansko more, ovaj region može da ima jake zime, pa je arhitektonski biro y+M pažljivo projektovao dom kako bi iskoristio što je više moguće izloženost parcele jugu. Ispod spoljašnjih stepeništa se nalazi niz diskretnih prozora koji ulivaju prirodnu svetlost i toplotu tokom zime.

Sistem podnog grejanja i peć na drva dodatno dopunjuju pasivni sistem grejanja kuće. U letnjim mesecima prozori i dalje puštaju indirektnu svetlost uz minimiziranje toplotnog dobitka. Iako je genijalni krov kuće otvoren za komšijsku decu, suptilni prozori obebeđuju očuvanje privatnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;