INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Parazitsko preuzimanje mosta u Parizu

10.12.2014. | Inhabitat

Mostovi su prilično funkcionalni u pogledu što omogućavaju ljudima da pređu preko neke fizičke prepreke, ali su oni u stvarnosti nedovoljno iskorišćeni prostor. Stefan Malka iz arhitektonskog biroa Malka Architecture je ovo ozbiljno razmotrio i predložio način na koji možemo bolje koristiti mostove.

Njegov projekat Pont9 se sastoji od niza modularnih i funkcionalnih urbanih prostora obešenih iznad mosta. Ovaj koncept bi mogao odvesti pojam infrastrukture na potpuno novi nivo. Kancelarije, rezidencije, galerije, javni prostori, barovi i mnogo drugih namena bi našlo dom iznad važnog prelaza.

Koncept iza projekta Pont9 Stefana Malke je prisvajanje postojeće infrastrukture i bolje iskorišćavanje prostora za stanovnike. U ovom scenariju, most preko Sene bi bio preuzet sa parazitskom arhitekturom koja se sastoji od modularnih prostora. Povišena 12 metara iznad mosta, nova infrastruktura bi bila nošena preko sistema stubova, međusobno povezanih pasarela i skela.

Prema predlogu, modularni dodaci bi postali prostori za nove kancelarije, stanove, sale za sastanke, umetničke galerije, restorane, barove, studije za snimanje i otvorene javne prostore. Ideja je da stanovnici vode ove prostore i uživaju u centralnoj lokaciji u srcu Pariza.

Modularni i mobilni projekat takođe može biti demontiran i preseljen po potrebi na novu lokaciju. Projekat Pont9 je mobilni geto svoje vrste, a kako Malka kaže: „Dobrovoljni geto, organizovana zajedinca ideja, čvorište izgrađeno prisvajanjem zemljišta koje je osvojeno i kontrolisano.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;