Norveška koliba u obliku krsta

10.12.2014. | Dezeen

Hibernacija tokom zime bi bila ispunjenje sna ukoliko bi se desila u Norderhov kolibi u Norveškoj. Koliba u obliku krsta je projektovana od strane arhitektonskog biroa Atelier Oslo, a ona je smeštena na ivici brda iznad jezera Steinsfjorden, oko 60 kilometara severozapadno od Osla.

Obložena sa kamenim pločama u tradicionalnom norveškom obrascu na fasadi i završena sa šperpločom od blede breze sa unutrašnje strane, koliba je uređena jednostavno tako da ne bi ometala stanare da uživaju u okružujućem pejzažu što je više moguće.

Smeštena na eksponiranoj parceli iznad jezera na periferiji grada Henefos u Krokskogen šumi, kuća može da doživi teške vremenske uslove i jake vetrove. Međutim, zbog predivnog pejzaža, ona je ipak izgrađena tamo, a biro je projektovao kolibu tako da pruža predivne poglede na jetero uz prikladnu zaštitu od vetra.

Osnovni raspored u domu je u obliku krsta sa ognjištem u centru. Svako krilo ima svoju funkciju - kuhinja, ulazni deo i kupatilo, dnevni boravak i spavaća soba. Spolja, ova krila pružaju zaštitu od vetra i tiho i mirno mesto za uživanje u pogledima.

Kuća je izgrađena na brdu i prati topografiju terena. Veliki prozori na jugu pružaju predivne poglede i obilje prirodne svetlosti i toplote, dajući blisku vezu sa otvorenim prostor čak i kada ste unutra.

Enterijer kolibe je obložen sa šprepločom od breze koja daje gladak i bešavni finiš koji se prostire u celom domu. Podovi su pokriveni sa heksagonalnim drvenim rezovima, a LED osvetljenje pruža osećaj i ugodnost obične sijalice. I na kraju, eksterijer je prekriven sa kamenim „daskama“ koje podsećaju na drvene, ali su mnogo trajnije.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...