Norveška koliba u obliku krsta

10.12.2014. | Dezeen

Hibernacija tokom zime bi bila ispunjenje sna ukoliko bi se desila u Norderhov kolibi u Norveškoj. Koliba u obliku krsta je projektovana od strane arhitektonskog biroa Atelier Oslo, a ona je smeštena na ivici brda iznad jezera Steinsfjorden, oko 60 kilometara severozapadno od Osla.

Obložena sa kamenim pločama u tradicionalnom norveškom obrascu na fasadi i završena sa šperpločom od blede breze sa unutrašnje strane, koliba je uređena jednostavno tako da ne bi ometala stanare da uživaju u okružujućem pejzažu što je više moguće.

Smeštena na eksponiranoj parceli iznad jezera na periferiji grada Henefos u Krokskogen šumi, kuća može da doživi teške vremenske uslove i jake vetrove. Međutim, zbog predivnog pejzaža, ona je ipak izgrađena tamo, a biro je projektovao kolibu tako da pruža predivne poglede na jetero uz prikladnu zaštitu od vetra.

Osnovni raspored u domu je u obliku krsta sa ognjištem u centru. Svako krilo ima svoju funkciju - kuhinja, ulazni deo i kupatilo, dnevni boravak i spavaća soba. Spolja, ova krila pružaju zaštitu od vetra i tiho i mirno mesto za uživanje u pogledima.

Kuća je izgrađena na brdu i prati topografiju terena. Veliki prozori na jugu pružaju predivne poglede i obilje prirodne svetlosti i toplote, dajući blisku vezu sa otvorenim prostor čak i kada ste unutra.

Enterijer kolibe je obložen sa šprepločom od breze koja daje gladak i bešavni finiš koji se prostire u celom domu. Podovi su pokriveni sa heksagonalnim drvenim rezovima, a LED osvetljenje pruža osećaj i ugodnost obične sijalice. I na kraju, eksterijer je prekriven sa kamenim „daskama“ koje podsećaju na drvene, ali su mnogo trajnije.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...