Norveška koliba u obliku krsta

10.12.2014. | Dezeen

Hibernacija tokom zime bi bila ispunjenje sna ukoliko bi se desila u Norderhov kolibi u Norveškoj. Koliba u obliku krsta je projektovana od strane arhitektonskog biroa Atelier Oslo, a ona je smeštena na ivici brda iznad jezera Steinsfjorden, oko 60 kilometara severozapadno od Osla.

Obložena sa kamenim pločama u tradicionalnom norveškom obrascu na fasadi i završena sa šperpločom od blede breze sa unutrašnje strane, koliba je uređena jednostavno tako da ne bi ometala stanare da uživaju u okružujućem pejzažu što je više moguće.

Smeštena na eksponiranoj parceli iznad jezera na periferiji grada Henefos u Krokskogen šumi, kuća može da doživi teške vremenske uslove i jake vetrove. Međutim, zbog predivnog pejzaža, ona je ipak izgrađena tamo, a biro je projektovao kolibu tako da pruža predivne poglede na jetero uz prikladnu zaštitu od vetra.

Osnovni raspored u domu je u obliku krsta sa ognjištem u centru. Svako krilo ima svoju funkciju - kuhinja, ulazni deo i kupatilo, dnevni boravak i spavaća soba. Spolja, ova krila pružaju zaštitu od vetra i tiho i mirno mesto za uživanje u pogledima.

Kuća je izgrađena na brdu i prati topografiju terena. Veliki prozori na jugu pružaju predivne poglede i obilje prirodne svetlosti i toplote, dajući blisku vezu sa otvorenim prostor čak i kada ste unutra.

Enterijer kolibe je obložen sa šprepločom od breze koja daje gladak i bešavni finiš koji se prostire u celom domu. Podovi su pokriveni sa heksagonalnim drvenim rezovima, a LED osvetljenje pruža osećaj i ugodnost obične sijalice. I na kraju, eksterijer je prekriven sa kamenim „daskama“ koje podsećaju na drvene, ali su mnogo trajnije.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...