Pustinjski gradovi: Održivi način života na Bliskom istoku

05.12.2014. | Inhabitat

Italijanski arhitektonski biro Luca Curci Architects istražuje kakav bi život mogao biti na Bliskom istoku sa novim interpretacijom održivog života u pustinji. Pustinjski gradovi je koncept za razvoj zasnovan na čvornoj mreži sa malim i velikim životnim opcijama koje su sve izgrađene prema konceptu maksimizacije resursa radi smanjenja uticaja na životnu sredinu.

Geneza Pustinjskih gradova je započela sa promišljanjem o konceptu linije, koja može delovati i kao granica i veza između dve tačke. Ove linije stvaraju mrežu između niza čvorova, koje su mesta stanovanja, trgovine ili kulture.

Postoje tri tipa čvora različitih veličina za potrebe ljudi. Najmanje čvorište može da smesti nekoliko porodica u jednoj zajednici. Čvorište srednje veličine je projektovano da smešta istraživačke centre, kulturne centre, servisne centre ili administrativne kancelarije.

Na kraju, najveće čvorište pruža više složenije zajednice sa popilacijom od 2.000 do 5.000 stanovnika i svim potrebnim sadržajima za rad, socijalizaciju i kulturu.

Pustinjski gradovi se zasnivaju na konceptu održivog življenja, uštede energije, usmeravanja resursa, poštovanje prirode i unapređenja ljudskih odnosa. Strukture će biti izgrađeni od lokalnih i prirodnih eko-kompatibilnih materijala i koristiće sunce i vetar za snabdevanje energijom.

Vodni resursi će biti konzervirani ponovnim korišćenjem otpadnih voda, sakupljanjem kišnice i desalanacijom pijaće vode sa solarnom energijom. Otpad će biti minimiziran kroz ponovno korišćenje, reciklažu i kompostiranje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...