Stadion u obliku ruže sa pokretnim krovom koji se otvara i zatvara kao blenda fotoaparata

20.11.2014. | WAN

Klub američkog fudbala Atlanta Falcons će uskoro imati novi vrhunski stadion gde će tim i njihovi navijači moći da uživaju „u stilu“. Futuristički sportski objekat, projektovan od strane biroa 360 Architecture, poseduje pokretni krov u obliku latica ruže koji se otvaraju dijagonalno, slično blendi fotoaparata.

Korišćenjem principa kinetičke arhitekture, dinamični krov može da se otvori i zatvori na zahtev, omogućavajući stadionu da bude otvoreni, kao i zatvoreni klimatizovani objekat u toplim južnim letnjim mesecima.

Novi stadion će biti ogromni objekat od 167.235 metara kvadratnih sa kapacitetom od 71.000 mesta za sedenje. Glavni adut pored utakmica, međutim, biće pokretni krov sa osam trouglastih latica koji se otvaraju tako što klize dijagonalno, stvarajući iluziju kružnog pokreta.

Inspirisani logotipom kluba, arhitekte su konsultovale stručnjake za kinetičku arhitekturu Buro Happold i izumitelja Hoberman sfere, Čaka Hobermana, kako bi ovu dinamičku viziju ostvarili.

Pored korišćenja kinetičkih principa za projektovanje krova novog stadiona, arhitekte su inkorporirale druge transformativne funkcije koje rade u sprezi sa kretanjem krova. Kada se krov otvori, omotač stadiona od otvora i operabilnih staklenih zidova se takođe otvara, pružajući unakrsnu ventilaciju u enterijeru.

Radi optimizacije gledanja unutar samog stadiona, arhitekte su uvele kružni video ekran visoke definicije od 18 metara visine koji će visiti sa krovnih rešetki kako bi prikazivao gledaocima uvećani prikaz igre.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...