PRIJAVA-468X60-BANNER

Fudbalski kompleks inspirisan oblikom drveta predložen za Katar

20.11.2014. | Detail

Njujorški arhitektonski biro RAW-NYC Architects su nedavno predstavili projekat održivog i neverovatno visoko-tehnološkog Aspire unutrašnjeg fudbalskog stadiona u Kataru. Iako će projekat koji teži LEED sertifikaciji koristiti vrhunsku tehnologiju, inspiracija za projekat potiče iz prirode, odražavanjem isprepletane prirode debelih grana i korenja drveta.

Sportski kompleks će smeštati dva fudbalska terena, područja za prijem, administrativni deo, kafić, galeriju, prodavnice sportske opreme i svlačionice punog kapaciteta za igrače. Dizajn projekta inspirisan drvetom posmatra sve ove oblasti kao delove drveta. Široko stablo pruža temelj, dok koreni i grane spajaju zajedničke prostore i dva velika fudbalska terena.

Cilj je bio stvoriti privlačan svet različitih unutrašnjih funkcija unutar zatvorenog ali bujno zelenog okruženja. Krov nalik isprepletanim granama omogućava prodor velikoj količini prirodne svetlosti u unutrašnjost, simulirajući osećaj ležanja ispod drveta.

Prema arhitektama, dizajn omogućava optimalno druženje među ozbiljnim sportskim navijačima: „Zgrada podržava temu zajedničkog okruženja gde ljudi mogu sa druže unutar strukture ili ispod udobne senke velikog drveta.“

Pored toga što pruža prekrasni zatvoreni prostor za igrače i navijače, projekat će takođe sprovesti brojne strategije usmerene na jačanje zdravog unutrašnjeg prostora i kvalitetnog vazduha.

Što se tiče kriterijuma za LEED sertifikaciju, projekat poziva na pasivne tehnike kao što je evaporativno hlađenje za klimatizaciju unutrašnjeg vazduha. Pored toga, spoljašnje grane zgrade će delovati kao solarni omotač, nazvan Solarni bršljen, i koristiće se za podmirenje energetskih potreba stadiona.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;