INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Njujork dobija plutajući javni park

19.11.2014. | Gizmag

Čini se da se nove javne zelene površine u Njujorku predlažu svake nedelje. Tek što je otvoren finalni deo rekuperiranog parka High Line, najavljen je projekat sličnog prostora u Kvinsu. Sada se Njujorčani mogu nadati novom javnom parku koji će se nalaziti bukvalno na reci Hadson.

Park/dok Pier55 će biti javni prostor i mesto za koncerte, izložbe i događanja veličine 1,09 hektara. On je projektovan i predložen od strane arhitektonskog biroa Heartherwick Studio, koji je takođe projektovao i predložio slični Londonski baštenski most, i on će obezbediti prostor za opuštanje, šetnju i uživanje u „bujnim travnjacima i stazama“.

Renderi projekta pokazuju da je park smešten malo udaljeno od obale na zapadnoj strani donjeg Menhetna. Posetioci će moći da pristupe parku preko pristaništa koji doseže do ostrva koje će biti izgrađeno na šipovima.

Mnoštvo različitih okruženja će biti dostupno posetiocima, uključujući drveće, skrivene staze i otvoreni travnjaci. Postojaće prostori za vežbe i druge aktivnosti, kao i amfiteatarski prostor sa pogledom na reku.

Projekat će navodno koštati preko 130 miliona dolara i on se finansira od strane porodica Diler i von Furstenberg. „Njujork me je oduvek podsećao na Veneciju, tako da mi je drago da je došlo vreme da ispoštujemo na pravi način njegove vodene površine“, rekla je Dajana von Furstenberg.

Park/dok Pier55 će zameniti postojeći i propali dok Pier54 i biće upravljan od strane neprofitne organizacije u partnerstvu sa gradskim vlastima. Izgradnja bi trebalo da počne 2016. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;