Njujork dobija plutajući javni park

19.11.2014. | Gizmag

Čini se da se nove javne zelene površine u Njujorku predlažu svake nedelje. Tek što je otvoren finalni deo rekuperiranog parka High Line, najavljen je projekat sličnog prostora u Kvinsu. Sada se Njujorčani mogu nadati novom javnom parku koji će se nalaziti bukvalno na reci Hadson.

Park/dok Pier55 će biti javni prostor i mesto za koncerte, izložbe i događanja veličine 1,09 hektara. On je projektovan i predložen od strane arhitektonskog biroa Heartherwick Studio, koji je takođe projektovao i predložio slični Londonski baštenski most, i on će obezbediti prostor za opuštanje, šetnju i uživanje u „bujnim travnjacima i stazama“.

Renderi projekta pokazuju da je park smešten malo udaljeno od obale na zapadnoj strani donjeg Menhetna. Posetioci će moći da pristupe parku preko pristaništa koji doseže do ostrva koje će biti izgrađeno na šipovima.

Mnoštvo različitih okruženja će biti dostupno posetiocima, uključujući drveće, skrivene staze i otvoreni travnjaci. Postojaće prostori za vežbe i druge aktivnosti, kao i amfiteatarski prostor sa pogledom na reku.

Projekat će navodno koštati preko 130 miliona dolara i on se finansira od strane porodica Diler i von Furstenberg. „Njujork me je oduvek podsećao na Veneciju, tako da mi je drago da je došlo vreme da ispoštujemo na pravi način njegove vodene površine“, rekla je Dajana von Furstenberg.

Park/dok Pier55 će zameniti postojeći i propali dok Pier54 i biće upravljan od strane neprofitne organizacije u partnerstvu sa gradskim vlastima. Izgradnja bi trebalo da počne 2016. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...