Veliki natkrivajući „šešir“ od krova štiti kuću AA od sunca u Japanu

05.11.2014. | Dezeen

Da li smo vam pomenuli koliko mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs volimo japansku arhitekturu? Kuća AA je karakteristična po ogromim natkrivajućim krovom koji štiti kuću od jakog letnjeg sunca, a ujedno pruža osećaj privatnosti i sigurnosti.

Malena kuća je projektovana od strane biroa Mocha Architects za mladu porodicu, i ona je uglavnom zaklonjena sa neosporno velikim krovom. Nalik velikom šeširu koji nosi malo dete, ova kuća je sakrivena od radoznalih očiju i uživa sve prednosti solarnog pasivnog dizajna i pažljivo projektovanih pogleda.

Ova mala japanska kuća je smeštena u gradu Nara u prefekturi Nara i projektovana je za mladu porodicu. Ukupna površina parcele je 107 metara kvadratnih, ali je ukupni životni prostor samo 64 kvadratnih metara, što čini malu i kompaktnu kuću.

Drvena kuća je izgrađena na dva nivoa i smešta dve spavaće sobe, zajedničko kupatilo u prizemlju koje okružuje ulazni deo. Drveno stepenište vodi do sprata koji je otvorenog plana, i u kome se nalaze dnevna soba, trpezarija i kuhinja.

Arhitektonski biro Mocha Architects je projektovao ovu kuću imajući na umu solarni pasivni dizajn i privatnost korisnika. Veliki natkrivajući krov postiže oba ova cilja - stvara zaštitu od sunca i stvara pažljivo izgrađene poglede kroz krov ka okolišu.

Masivni krov takođe štiti kuću od vremenskih uslova i pruža osenčenu zonu ispod. Dizajn krova i njegovih otvora omogućava prodor prirodne svetlosti, ali sprečava pregrevanje tokom leta kada je sunce na najvišem nivou i najjače. Kuća AA je završena 2013. godine i od tada je nagrađena sa nagradom za arhitekturu „Nobuaki Furuya“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...