Veliki natkrivajući „šešir“ od krova štiti kuću AA od sunca u Japanu

05.11.2014. | Dezeen

Da li smo vam pomenuli koliko mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs volimo japansku arhitekturu? Kuća AA je karakteristična po ogromim natkrivajućim krovom koji štiti kuću od jakog letnjeg sunca, a ujedno pruža osećaj privatnosti i sigurnosti.

Malena kuća je projektovana od strane biroa Mocha Architects za mladu porodicu, i ona je uglavnom zaklonjena sa neosporno velikim krovom. Nalik velikom šeširu koji nosi malo dete, ova kuća je sakrivena od radoznalih očiju i uživa sve prednosti solarnog pasivnog dizajna i pažljivo projektovanih pogleda.

Ova mala japanska kuća je smeštena u gradu Nara u prefekturi Nara i projektovana je za mladu porodicu. Ukupna površina parcele je 107 metara kvadratnih, ali je ukupni životni prostor samo 64 kvadratnih metara, što čini malu i kompaktnu kuću.

Drvena kuća je izgrađena na dva nivoa i smešta dve spavaće sobe, zajedničko kupatilo u prizemlju koje okružuje ulazni deo. Drveno stepenište vodi do sprata koji je otvorenog plana, i u kome se nalaze dnevna soba, trpezarija i kuhinja.

Arhitektonski biro Mocha Architects je projektovao ovu kuću imajući na umu solarni pasivni dizajn i privatnost korisnika. Veliki natkrivajući krov postiže oba ova cilja - stvara zaštitu od sunca i stvara pažljivo izgrađene poglede kroz krov ka okolišu.

Masivni krov takođe štiti kuću od vremenskih uslova i pruža osenčenu zonu ispod. Dizajn krova i njegovih otvora omogućava prodor prirodne svetlosti, ali sprečava pregrevanje tokom leta kada je sunce na najvišem nivou i najjače. Kuća AA je završena 2013. godine i od tada je nagrađena sa nagradom za arhitekturu „Nobuaki Furuya“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...