Stara konjušnica pretvorena u jednostavnu kuću u Portugalu

04.11.2014. | Arthitectural

Stara farma u centru Portugala se sastoji od plemićke kuće i konjušarnice, šarmantne jednostavne zgrade sa visokim drvenim krovom. Projekat rehabilitacije ove farme koji ima za cilj da oživi objekte, a arhitektonski biro Atelier Data je iskoristio priliku da konjušnice pretvori u jednostavnu i prelepu kuću. Štale za konje su postale nove sobe, a tradicionalni materijali i tehnike gradnje su pomogli u tome da projekat ostane veran svojim korenima.

Smeštena u centralnom delu Portigala, nekretnina od 14 hektara je nazvana „Sítio das Lezírias“ i ona je oduvek korišećena za poljoprivredu. Okolni region, u blizini plovne reke Sado, je poznat kao plodna zona za poljoprivredu.

Strategija oživljavanja starog poljoprivrednog zemljišta i integracije starih tehnika se pojavila, a biro Atelier Data je bio zadužen za rehabilitaciju štala u novi stambeni objekat. Ovaj proejkat je omogućio lisabonskom arhitektonskom birou da preispita domaći prostor i kako ljudi mogu ponovo da nastanjuju stare objekte, oživljavajući sela u ruralnom Portugalu.

Dugačke i linearne štale se sastoje od niza torova sa otvorenim hodnikom u centru za kretanje konja, prekriven sa velikim i prozračnim drvenim krovom. Zadržavajući mnogo prvobitnog rasporeda, biro je ostavio centralni hodnik, kombinovao neke torove u veće sobe i pretvorio ostale u plakare i kupatila. Stara vrata su zatvorena sa novim prozorima koji nude poglede na okolinu, omogućavajući prodor prirodne svetlosti i unakrsnu ventilaciju.

Arhitekte su koristile pristupačne i dugotrajne materijala za renoviranje objekta, a zadržali su stari drveni krov i obnovili su zidove sa voskiranim mikro-cementom, dok su podove izlili od cementa, koji su takođe voskirani. Umetnik Žoao Mouro je stvorio murale u svim umivaonicima od recikliranih materijala iz drugih starih objekata.

Rezultat svih obnova je jednostavan dom sa četiri fleksibilne sobe i sa otvorenom kuhinjom, trpezarioj i dnevnom sobom koja služi kao zapanjujući primer kako stari objekti mogu postati novi i uzbudljivi prostori.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....