Stara konjušnica pretvorena u jednostavnu kuću u Portugalu

04.11.2014. | Arthitectural

Stara farma u centru Portugala se sastoji od plemićke kuće i konjušarnice, šarmantne jednostavne zgrade sa visokim drvenim krovom. Projekat rehabilitacije ove farme koji ima za cilj da oživi objekte, a arhitektonski biro Atelier Data je iskoristio priliku da konjušnice pretvori u jednostavnu i prelepu kuću. Štale za konje su postale nove sobe, a tradicionalni materijali i tehnike gradnje su pomogli u tome da projekat ostane veran svojim korenima.

Smeštena u centralnom delu Portigala, nekretnina od 14 hektara je nazvana „Sítio das Lezírias“ i ona je oduvek korišećena za poljoprivredu. Okolni region, u blizini plovne reke Sado, je poznat kao plodna zona za poljoprivredu.

Strategija oživljavanja starog poljoprivrednog zemljišta i integracije starih tehnika se pojavila, a biro Atelier Data je bio zadužen za rehabilitaciju štala u novi stambeni objekat. Ovaj proejkat je omogućio lisabonskom arhitektonskom birou da preispita domaći prostor i kako ljudi mogu ponovo da nastanjuju stare objekte, oživljavajući sela u ruralnom Portugalu.

Dugačke i linearne štale se sastoje od niza torova sa otvorenim hodnikom u centru za kretanje konja, prekriven sa velikim i prozračnim drvenim krovom. Zadržavajući mnogo prvobitnog rasporeda, biro je ostavio centralni hodnik, kombinovao neke torove u veće sobe i pretvorio ostale u plakare i kupatila. Stara vrata su zatvorena sa novim prozorima koji nude poglede na okolinu, omogućavajući prodor prirodne svetlosti i unakrsnu ventilaciju.

Arhitekte su koristile pristupačne i dugotrajne materijala za renoviranje objekta, a zadržali su stari drveni krov i obnovili su zidove sa voskiranim mikro-cementom, dok su podove izlili od cementa, koji su takođe voskirani. Umetnik Žoao Mouro je stvorio murale u svim umivaonicima od recikliranih materijala iz drugih starih objekata.

Rezultat svih obnova je jednostavan dom sa četiri fleksibilne sobe i sa otvorenom kuhinjom, trpezarioj i dnevnom sobom koja služi kao zapanjujući primer kako stari objekti mogu postati novi i uzbudljivi prostori.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...