INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stara konjušnica pretvorena u jednostavnu kuću u Portugalu

04.11.2014. | Arthitectural

Stara farma u centru Portugala se sastoji od plemićke kuće i konjušarnice, šarmantne jednostavne zgrade sa visokim drvenim krovom. Projekat rehabilitacije ove farme koji ima za cilj da oživi objekte, a arhitektonski biro Atelier Data je iskoristio priliku da konjušnice pretvori u jednostavnu i prelepu kuću. Štale za konje su postale nove sobe, a tradicionalni materijali i tehnike gradnje su pomogli u tome da projekat ostane veran svojim korenima.

Smeštena u centralnom delu Portigala, nekretnina od 14 hektara je nazvana „Sítio das Lezírias“ i ona je oduvek korišećena za poljoprivredu. Okolni region, u blizini plovne reke Sado, je poznat kao plodna zona za poljoprivredu.

Strategija oživljavanja starog poljoprivrednog zemljišta i integracije starih tehnika se pojavila, a biro Atelier Data je bio zadužen za rehabilitaciju štala u novi stambeni objekat. Ovaj proejkat je omogućio lisabonskom arhitektonskom birou da preispita domaći prostor i kako ljudi mogu ponovo da nastanjuju stare objekte, oživljavajući sela u ruralnom Portugalu.

Dugačke i linearne štale se sastoje od niza torova sa otvorenim hodnikom u centru za kretanje konja, prekriven sa velikim i prozračnim drvenim krovom. Zadržavajući mnogo prvobitnog rasporeda, biro je ostavio centralni hodnik, kombinovao neke torove u veće sobe i pretvorio ostale u plakare i kupatila. Stara vrata su zatvorena sa novim prozorima koji nude poglede na okolinu, omogućavajući prodor prirodne svetlosti i unakrsnu ventilaciju.

Arhitekte su koristile pristupačne i dugotrajne materijala za renoviranje objekta, a zadržali su stari drveni krov i obnovili su zidove sa voskiranim mikro-cementom, dok su podove izlili od cementa, koji su takođe voskirani. Umetnik Žoao Mouro je stvorio murale u svim umivaonicima od recikliranih materijala iz drugih starih objekata.

Rezultat svih obnova je jednostavan dom sa četiri fleksibilne sobe i sa otvorenom kuhinjom, trpezarioj i dnevnom sobom koja služi kao zapanjujući primer kako stari objekti mogu postati novi i uzbudljivi prostori.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;