Novi gradski blok sa bujnim parkom u centru u Švedskoj

04.11.2014. | Bustler

Švedski arhitektonski biro Kjellander + Sjöberg je nedavno izabran da projektuje prvu fazu naselja Skarvet (Skärvet) u gradu Vekše u Švedskoj.

Očekuje se da će naselje postati polazna tačka za razvoj održive urbane zajedinice. Predlog biroa spaja velike stambene blokove sa zelenim površinama i smešta širok spektar društvenih grupa - od studenata do penzionera.

Blok je organizovan oko velikog, zelenog parka i nudi različite tipove stambenih jedinica - od manjih jedinica za studente do velikih stanova za velike porodice sa decom. Sve jedinice su stvorene tako da podstaknu više-generacijski društveno održivi kontekst. Stanovi za iznajmljivanje, privatni stanovi i gradske vile stvaraju raznovrsni ambijent koji se savršeno uklapa u prirodno okruženje.

Većina zgrada je obložena sa prirodnim materijalima kao što je drvo i planirano je da generišu više energije nego što koriste. Lokalna škola ima bujnu krovnu baštu, ali učenici imaju takođe pristup i susednom parku. Celokupno naselje je „prostor za igru i zajednicu, koga karakteriše zelenilo, priroda i diverzitet“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...