Novi gradski blok sa bujnim parkom u centru u Švedskoj

04.11.2014. | Bustler

Švedski arhitektonski biro Kjellander + Sjöberg je nedavno izabran da projektuje prvu fazu naselja Skarvet (Skärvet) u gradu Vekše u Švedskoj.

Očekuje se da će naselje postati polazna tačka za razvoj održive urbane zajedinice. Predlog biroa spaja velike stambene blokove sa zelenim površinama i smešta širok spektar društvenih grupa - od studenata do penzionera.

Blok je organizovan oko velikog, zelenog parka i nudi različite tipove stambenih jedinica - od manjih jedinica za studente do velikih stanova za velike porodice sa decom. Sve jedinice su stvorene tako da podstaknu više-generacijski društveno održivi kontekst. Stanovi za iznajmljivanje, privatni stanovi i gradske vile stvaraju raznovrsni ambijent koji se savršeno uklapa u prirodno okruženje.

Većina zgrada je obložena sa prirodnim materijalima kao što je drvo i planirano je da generišu više energije nego što koriste. Lokalna škola ima bujnu krovnu baštu, ali učenici imaju takođe pristup i susednom parku. Celokupno naselje je „prostor za igru i zajednicu, koga karakteriše zelenilo, priroda i diverzitet“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...