Projektovana i izgrađena kuća koja navodno ne zahteva održavanje

31.10.2014. | Treehugger

Postoji veliki broj projekta koji tvrde da zahtevaju malo ili nimalo održavanja, ali koliko je njih zaista dostojan te etikete? Pogledajmo zajedno inovativnu kuću koja navodno ne zahteva održavanje, projektovanu od strane arhitektonskog biroa Arkitema Architects, a razvijenu za dansku fondaciju Reldania Byg. Fondacija je već izgradila šest MiniCO2 kuća u Noborgu, kako bi prikazali pet ekstremnih načina za smanjenje emisija ugljen-dioksida u stambenoj arhitekturi.

Inovativna kuća biroa Arkitema Architects će prema tvrdnjama arhitekata trajati 150 godina, uz minimalno održavanje tokom prve trećine njenog životnog veka. Prefabrikovana struktura je u potpunosti izgrađena van gradilišta, korišćenjem inovativnih tehnika izgradnje.

Kuća je obložena sa recikliranim staklom i ima kosi krov. Sam objekat je postavljen pola metara iznad zemlje na betonskim štulama. Šupljina između potkonstrukcije od šperploče i stakla omogućava prirodnu ventilaciju objekta stvaranjem efekta dimnjaka. Ova tehnika ne zahteva visoko tehnološku ventilaciju i bazira se na pasivnom dizajnu.

Kako bi zaštitili prozore i vrata od vremenskih prilika, arhitekte su ih uvukli u odnosu na front fasade. Četiri svetlarnika, zajedno sa fenestracijom od ulaznog područja i dug niz stakla od deset metara imaju za cilj da obezbede optimalne količine prirodne svetlosti.

Iako korišćenje drveta za gradnju u danskoj klimi može delovati kontraintuitivno, arhitekte su objasnile svoj izbor materijala pozivajući se na dugu dansku tradiciju izgradnje drvetom.

Spajajući dugovečnost sa odličnom ventilacijom, arhitekte su se fokusirale na omotač kako bi izgradili objekat otporan na vremenske prilike. Vreme će pokazati da li će ovo zaista biti rešenje koje ne zahteva održavanje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...