Australijska kuća „Pittwater“ se otvara i zatvara sa fasadom od pokretnih drvenih elemenata

22.10.2014. | Architizer

Kuće više nisu inertne strukture koje trpe zlostavljanje od strane sunca, vetra ili kiše. Primer vam je ova predivna fasada kuće „Pittwater“ u Australiji, delo biroa Andrew Burges Architects, koja štiti svoje stanare od vremenskih prilika sa nizom podesivih drvenih elemenata. Smešten duž parcele koje je okrenuta ka plaži u Sidneju, objekat predstavlja modernu kuću na plažu za par penzionera i njihovu decu i unuke.

Raspored prostorija u kući je podeljen po paviljonima, jedan se okreće ka plaži, a drugi gleda prema ulici ili „frontu“ kuće. Svaka strana je povezana sa ogromnom prostorijom sa visokim plafonima koja smešta zajedničke delove kuhinje i trpezarije - prostoriju koja je stvorena da okupi višegeneracijsku porodicu.

Fasada okrenuta plaži je inspirisana mnogim brodovima koji prolaze u obližnjoj luci. Koristeći jednostavan konopac i sistem ramenica, drveni elementi mogu biti otvoreni ili zatvoreni pojedinačno.

Tri panela u prizemlju mogu biti otvoreni tako da direktno povežu unutrašnjost kuće sa travnatim dvorištem koje vodi ka plaži. Tri gornja panela se otvaraju ka terasi koja nadgleda vodu. Svaki panel je napravljen od recikliranog drveta eukaliptusa, što omogućava harmonično uklapanje sa lokalnim pejzažom.

Svestrana kuća „Pittwater“ omogućava porodici da smanji svoju potrošnju energije, a takođe ih povezuje sa svojim veličanstvenim prirodnim okruženjem.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...