Savremena metalna kuća Husaro je smeštena visoko u brdu na švedskom ostrvu

14.10.2014. | Inhabitat

Skandinavskom ostrvskom arhitekturom obično dominiraju drvene kolibe i vikendice, ali se arhitektonska firma „Tham & Videgård“ iz Stokholma odlučila da ide drugim putem sa svojim projektom moderne kuće Husaro koja je obložena metalnom fasadom.

Smeštena na ostvo u spoljnom stokholmskom arhipelagu, ova savremena kuća je izgrađena tako da smesti rastuću porodicu klijenta. Kuća je prepuna prirodne svetlosti i nalazi se na brdu okružena visokim borovima.

Radeći u okviru ograničenog budžeta, biro „Tham & Videgård“ se odlučio da koristi „tektonsku racionalnost“ - pristup koji umanjuje poremećaj tla na ravnoj i glatkoj kamenoj podlozi. Kuća sa kosim krovom je obložena sa crnim sklopljenim metalom različitih širina.

Velika zastakljena klizna vrata, koja se nalaze na tri strane kuće, se otvaraju ka okolnom pejzažu i puštaju obilje prirodne svetlosti u enterijer. Celokupna konstrukcija i završni materijali, uključujući i okvir oko staklenih vrata, su napravljeni od drveta.

Unutra je kuća podeljena na dva nivoa: zajedničku otvorenu prostoriju sa dnevnom sobom, kuhinjom i trpezarijom u prizmelju i više privatnim gornjim nivoom koji se sastoji od spavaćih soba i soba za igru.

Za razliku od tamne metalne fasade, enterijer je obložen sa svetlim drvetom. Table šperploče su savijene tako da se stvara zanimljiv zasvođeni efekat na plafonu u prizemlju. Na prvom spratu se proteže svetlarnik duž slemena krova kako bi omogućio prodor prirodne svetlosti u prostor i radi naglašavanja vertikalnosti u spavaćim sobama.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...