IZOLACIJA-468X60-BANNER

Savremena metalna kuća Husaro je smeštena visoko u brdu na švedskom ostrvu

14.10.2014. | Inhabitat

Skandinavskom ostrvskom arhitekturom obično dominiraju drvene kolibe i vikendice, ali se arhitektonska firma „Tham & Videgård“ iz Stokholma odlučila da ide drugim putem sa svojim projektom moderne kuće Husaro koja je obložena metalnom fasadom.

Smeštena na ostvo u spoljnom stokholmskom arhipelagu, ova savremena kuća je izgrađena tako da smesti rastuću porodicu klijenta. Kuća je prepuna prirodne svetlosti i nalazi se na brdu okružena visokim borovima.

Radeći u okviru ograničenog budžeta, biro „Tham & Videgård“ se odlučio da koristi „tektonsku racionalnost“ - pristup koji umanjuje poremećaj tla na ravnoj i glatkoj kamenoj podlozi. Kuća sa kosim krovom je obložena sa crnim sklopljenim metalom različitih širina.

Velika zastakljena klizna vrata, koja se nalaze na tri strane kuće, se otvaraju ka okolnom pejzažu i puštaju obilje prirodne svetlosti u enterijer. Celokupna konstrukcija i završni materijali, uključujući i okvir oko staklenih vrata, su napravljeni od drveta.

Unutra je kuća podeljena na dva nivoa: zajedničku otvorenu prostoriju sa dnevnom sobom, kuhinjom i trpezarijom u prizmelju i više privatnim gornjim nivoom koji se sastoji od spavaćih soba i soba za igru.

Za razliku od tamne metalne fasade, enterijer je obložen sa svetlim drvetom. Table šperploče su savijene tako da se stvara zanimljiv zasvođeni efekat na plafonu u prizemlju. Na prvom spratu se proteže svetlarnik duž slemena krova kako bi omogućio prodor prirodne svetlosti u prostor i radi naglašavanja vertikalnosti u spavaćim sobama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;