Savremena metalna kuća Husaro je smeštena visoko u brdu na švedskom ostrvu

14.10.2014. | Inhabitat

Skandinavskom ostrvskom arhitekturom obično dominiraju drvene kolibe i vikendice, ali se arhitektonska firma „Tham & Videgård“ iz Stokholma odlučila da ide drugim putem sa svojim projektom moderne kuće Husaro koja je obložena metalnom fasadom.

Smeštena na ostvo u spoljnom stokholmskom arhipelagu, ova savremena kuća je izgrađena tako da smesti rastuću porodicu klijenta. Kuća je prepuna prirodne svetlosti i nalazi se na brdu okružena visokim borovima.

Radeći u okviru ograničenog budžeta, biro „Tham & Videgård“ se odlučio da koristi „tektonsku racionalnost“ - pristup koji umanjuje poremećaj tla na ravnoj i glatkoj kamenoj podlozi. Kuća sa kosim krovom je obložena sa crnim sklopljenim metalom različitih širina.

Velika zastakljena klizna vrata, koja se nalaze na tri strane kuće, se otvaraju ka okolnom pejzažu i puštaju obilje prirodne svetlosti u enterijer. Celokupna konstrukcija i završni materijali, uključujući i okvir oko staklenih vrata, su napravljeni od drveta.

Unutra je kuća podeljena na dva nivoa: zajedničku otvorenu prostoriju sa dnevnom sobom, kuhinjom i trpezarijom u prizmelju i više privatnim gornjim nivoom koji se sastoji od spavaćih soba i soba za igru.

Za razliku od tamne metalne fasade, enterijer je obložen sa svetlim drvetom. Table šperploče su savijene tako da se stvara zanimljiv zasvođeni efekat na plafonu u prizemlju. Na prvom spratu se proteže svetlarnik duž slemena krova kako bi omogućio prodor prirodne svetlosti u prostor i radi naglašavanja vertikalnosti u spavaćim sobama.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...
Borko 03.04.2019.
Zasto se ne zapocne na vreme sredjivanje im...
Svetlana 03.04.2019.
Moze li neko da objasni gospodi iz Ministar...