Moderna kuća obložena drvetom koristi krečnjačke zidove za pasivno hlađenje u italijanskim Alpima

14.10.2014. | Arch Daily

Austrijski arhitektonski biro Casati je stručno uklopio tradicionalne materijale italijanskih Alpa sa modernim dizajnom na projektu „Casa Prè de Sura“, kuće u gradiću San Martino in Badia u Italiji.

Okružena divnim pogledom na planinski venac Dolomita, moderna kuća obložena drvetom je opremljena sa velikim kutijastim prozorima koji su izbačeni van ravni fasade i uokviruju poglede na okolinu.

U oštrom kontrastu sa drvenim eksterijerom, moderni enterijer je obložen sa teksturisanim krečnjačkim agregatom, materijalom koji apsorbuje vlagu i koji može da ohladi unutrašnjost kuće tokom vrelih letnjih meseci.

Izdaleka se kuća Casa Prè de Sura uklapa sa lokalnom alpskom narodnom gradnjom sa svojim tradicionalnim zabatnim krovom na dve vode i vertikalno postavljenim drvenim panelima. Međutim, kada priđete bliže videćete jasno savremene uticaje: kutijasti prozori okruženi sa svetlim drvenim ramovima štrče van ravni fasade. Pristupačni krov izgrađen na vrhu garaže služi kao terasa na drugom spratu.

Unutar kuće, zidovi od bogato testurisanog krečnjačkog agregata, koji je verovatno iskopan iz okolnih južnih Alpa, krase sva tri sprata kuće. Krečnjak pomaže u apsorpciji vlage u unutrašnjosti i doprinosi pasivnom hlađenju. Beli zidovi i dreveni akcenti uokviruju čist i savremeni utisak enterijera.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...