Moderna kuća obložena drvetom koristi krečnjačke zidove za pasivno hlađenje u italijanskim Alpima

14.10.2014. | Arch Daily

Austrijski arhitektonski biro Casati je stručno uklopio tradicionalne materijale italijanskih Alpa sa modernim dizajnom na projektu „Casa Prè de Sura“, kuće u gradiću San Martino in Badia u Italiji.

Okružena divnim pogledom na planinski venac Dolomita, moderna kuća obložena drvetom je opremljena sa velikim kutijastim prozorima koji su izbačeni van ravni fasade i uokviruju poglede na okolinu.

U oštrom kontrastu sa drvenim eksterijerom, moderni enterijer je obložen sa teksturisanim krečnjačkim agregatom, materijalom koji apsorbuje vlagu i koji može da ohladi unutrašnjost kuće tokom vrelih letnjih meseci.

Izdaleka se kuća Casa Prè de Sura uklapa sa lokalnom alpskom narodnom gradnjom sa svojim tradicionalnim zabatnim krovom na dve vode i vertikalno postavljenim drvenim panelima. Međutim, kada priđete bliže videćete jasno savremene uticaje: kutijasti prozori okruženi sa svetlim drvenim ramovima štrče van ravni fasade. Pristupačni krov izgrađen na vrhu garaže služi kao terasa na drugom spratu.

Unutar kuće, zidovi od bogato testurisanog krečnjačkog agregata, koji je verovatno iskopan iz okolnih južnih Alpa, krase sva tri sprata kuće. Krečnjak pomaže u apsorpciji vlage u unutrašnjosti i doprinosi pasivnom hlađenju. Beli zidovi i dreveni akcenti uokviruju čist i savremeni utisak enterijera.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...