Otvoren londonski pešački most u obliku japanske lepeze

08.10.2014. | Gizmag

Pešački most preko kanala nije nešto što će inače privući pažnju kao arhitektonsko remek delo. Međutim, nedavno otvoreni pešački most na Trgovačkom trg u Londonu ima pet „prstiju“ koji se podižu i spuštaju kao japanska lepeza.

Gradjevinarstvo.rs je pisalo o pešačkom mostu na Trgovačkom trgu prošle godine, nakon najave da će pobednički konkursni projekat zaista biti izgrađen. Most je projektovan od strane specijalizovanog arhitektonskog biroa Knight Architects, i on premošćava kanal „Grand Union“ blizu njegovog kraja. Uprkos lokaciji mosta, postoji uslov obezbeđivanja prohodnog plovnog puta, te je iz tog razloga on napravljen pokretnim.

Most je širok 3 metara i podeljen je u pet odvojenih „prstiju“ koji se otvaraju u formaciji u različitim vremenskim intervalima. Kako bi se postigao ovaj efekat, korišćeni su ofset ležajevi, gde se prvi prsten penje do ugla od 67 stepeni, a finalni se podiže taman toliko da se obezbedi potrebni prolaz od 2,5 metara visine i 5,5 metara širine u sredini kanala.

Mehanizam kontra-tegova se koristi za podizanje lepezastih elemenata mosta i oni se pokreću sa hidrauličnim sistemom. Svaki element je težak oko 6 tona i ima raspon prelaza nešto više od 17 metara.

Pešački most na Trgovačkom trgu je otvoren za javnost u septembru ove godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...