Otvoren londonski pešački most u obliku japanske lepeze

08.10.2014. | Gizmag

Pešački most preko kanala nije nešto što će inače privući pažnju kao arhitektonsko remek delo. Međutim, nedavno otvoreni pešački most na Trgovačkom trg u Londonu ima pet „prstiju“ koji se podižu i spuštaju kao japanska lepeza.

Gradjevinarstvo.rs je pisalo o pešačkom mostu na Trgovačkom trgu prošle godine, nakon najave da će pobednički konkursni projekat zaista biti izgrađen. Most je projektovan od strane specijalizovanog arhitektonskog biroa Knight Architects, i on premošćava kanal „Grand Union“ blizu njegovog kraja. Uprkos lokaciji mosta, postoji uslov obezbeđivanja prohodnog plovnog puta, te je iz tog razloga on napravljen pokretnim.

Most je širok 3 metara i podeljen je u pet odvojenih „prstiju“ koji se otvaraju u formaciji u različitim vremenskim intervalima. Kako bi se postigao ovaj efekat, korišćeni su ofset ležajevi, gde se prvi prsten penje do ugla od 67 stepeni, a finalni se podiže taman toliko da se obezbedi potrebni prolaz od 2,5 metara visine i 5,5 metara širine u sredini kanala.

Mehanizam kontra-tegova se koristi za podizanje lepezastih elemenata mosta i oni se pokreću sa hidrauličnim sistemom. Svaki element je težak oko 6 tona i ima raspon prelaza nešto više od 17 metara.

Pešački most na Trgovačkom trgu je otvoren za javnost u septembru ove godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...