INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Londonski pešački most se izdiže poput japanske lepeze

10.05.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro specijalizovan za mostove, Knight Architects, najavio je nedavno izgradnju jedinstvenog pešačkog mosta u Padingtonu, London. Hidraulički Most trgovačkog trga (Merchant Square Bridge) će se podizati i spuštati nalik tradicionalnoj sklapajućoj japanskoj lepezi.

Pešački most ove veličini je obično neupadljiv. Tri metara široki most prelazi londonski Grand Union kanal sa rasponom od 20 metara. Ali, zapravo je neobični mehanizam za podizanje, koji biro Knight Archtecture opisuje kao „kinetičku skulpturu“, onaj koji čini ovaj most interesantnim.

Konstrukcija mosta se sastoji od pet odvojenih čeličnih greda. Kada most treba da se podigne, one se podižu jedna po jedna, svaka na manju visinu od one pre nje, stvarajući odmah prepoznatljiv lepezasti oblik. Iako se prva greda podiže do ugla od 80 stepeni, poslednja mora samo da se podigne na visinu od 5,5 metara iznad sredine kanala.

Podizni mehanizam se pokreće hidraulikom, uz pomoć kontra tegova koji smanjuju potrebnu energiju. Balustrade su napravljene od šipki od nerđajućeg čelika koje se prepliću u iskrivljenom obrascu, stvarajući filigransku strukturu. Kontinuirano LED osvetljenje je integrisano u rukohvatima, osvetljavajući adekvatno pešači most i dramatično naglašavajući balustradu.

Dizajn mosta je odabran tako da se dobro uskladi sa prestižnom sredinom Trgovačkog trga. Tokom procesa otvaranja, most se pretvara u kinetičku skulpturu čija silueta naglašava otvoreni prostor „Sunset Terrace“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;