INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zakrivljeno obdanište sa zelenim krovovima u Kopenhagenu

07.10.2014. | WAN

Danski arhitektonski biro COBE je nedavno završio novi zakrivljeni i upadljivo narandžasti vrtić „Forfatterhuset“ u Kopenhagenu. Umesto tradicionalnih obloga od cigle, zgrade obdaništa su obložene sa vertikalnim lamelama nalik cigli i završene sa bujnim zelenim krovovima i krovnim baštama. Obdanište je otvorilo svoja vrata jula 2014. godine, a projektovan je u saradnji sa pejzažnim biroom PK3 i inženjerskom kompanijom D.A.I.

Biro COBE je projektovao pet objekata vrtića tako da izgledaju kao niz „saksija sa biljkama“, izgrađena svaka sa bujnom krovnom baštom i različitim visinama kako bi se povećala filtracija dnevne svetlosti. Bogato igralište sa raznolikim zonama za igru je smešteno preko puta glavne zgrade vrtića. Kampus vrtića je zatvoren unutar niske ograde koja strateški kovitla oko parcele kako bi sačuvala postojeće drveće.

„Mi smo želeli da sa ovim projektom stvorimo vrtić svetske klase. Mesto koje pruža najbolje moguće okruženje u kome će naša deca odrasti, a koje promoviše učenje i kreativnost kod dece“, kaže Dan Stubergard, osnivač i kreativni direktor arhitektonskog biroa COBE.

„Pošto je nova zgrada vrtića smeštena u istorijskom delu Kopenhagena koji se uglavnom sastoji od staračkih domova i penzionerskih kuća, bili smo veoma oprezni u projektovanju kako bi obezbedili koherentnost između istorijskog područja i nove gradnje. Od poslednje destinacije za duge živote mnogih ljudi, ovo područje je sada takođe mesto gde deca odrastaju i započinju svoje živote.“

S obzirom da se vrtić nalazi u starom delu grada, biro COBE je stvorio projekat koji je ujedno osetljiv na lokalnu vernakularnu gradnju, ali je takođe nov i moderan. Pre svega, arhitekte su preokrenule tradicionalne obloge od cigla u regionu stvaranjem vertikalnog obrasca nalik obliku cigli koji formira fasadu zgrada i ograde. Vertikalni savijeni obrazac se nastavlja unutar objekata u formi gilendera bele boje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;