INFONET-468X60-BANNER

Biomuzej Frenka Gerija nalik origamiju otvoren u Panama Sitiju

06.10.2014. | Dezeen

Biomuzej (Biomuseo), inovativni muzej biodiverziteta projektovan od strane čuvenog arhitekte Frenka Gerija (Frank Gehry), je konačno otvoren prošle nedelje u Panama Sitiju nakon deset godina dugog perioda izgradnje.

Prelepo obojene nastrešnice muzeja su nalik origami papiru i projektovane su da predstavljaju bogatu raznolikost flore i faune Paname, mesta sa najvišim stepenom biodiverziteta na svetu. Visokobudžetni muzej je prvi projekat Frenka Gerija u Latinskoj Americi.

A kao da višebojna fasada nije dovoljno upadljiva, Biomuzej se nalazi na veoma vidljivoj lokaciji Amador Causeway na pacifičkoj strani Panamskog kanala. Zgrada površine 4.100 metara kvadratnih će služiti kao veliki građanski i obrazovni resurs za stanovnike Paname, pored toga što će biti i atraktivna turistička destinacija.

Muzej biodiverziteta poseduje niz stalnih izložbi stvorenih od strane kompanije Bruce Mau Design, i okružen je sa novim Parkom bidiverziteta od 4 hektara koji je projektovan od strane Gerija u saradnji sa pejzažnom arhitektom Edvinom von Gal.

Geri je centrirao Biomuzej oko javnog atrijuma koji je prekriven sa nizom raznobojnih metalnih nastrešica, od kojih je svaka savijen i postavljena tako da evocira izgled lokalnih limenih krovova i šarenih fasada tipičnih za područje Paname.

Krovovi u obliku origamija takođe pomažu u zaštiti unutrašnjosti od pljuskova tokom vlažne sezone i udara vetrova. Muzejska radnja, kafić, kao i privremeni izložbeni prostor se granaju iz centralnog atrijuma.

Glavna i stalna izložba Biomuzeja nosi naziv „Panama: Most života“, i ona se odvija u osam galerija. Galerije koriste mešavinu digitalnih projekcija, akustičnih, umetničkih i interpretativnih znakova da ispričaju priču o biodiverzitetu i istoriji Paname. Narativ izložbe se proteže i u biodiverzitetski park, koji takođe nudi i dodatne edukacione prostore.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;