INFONET-468X60-BANNER

Novo postrojenje na biomasu u Velikoj Britaniji izgleda kao džinovski zeleni vulkan

01.10.2014. | Inhabitat

Velika Britanija je prepuna sa elektranama na fosilna goriva i betonskim rashladnim tornjevima, koji su veliki proizvođači ugljenika, a pored toga i nisu baš estetski prijatni za oko. Srećom, planovi za novu elektranu na biomasu koja je pokrivena sa autohtonim biljkama Velike Britanije su nedavno predstavljeni i ona će upotpuniti ekološki otisak okruženja i smanjiti emisije ugljenika za 80 odsto u poređenju sa termoelektranama na ugalj ili gas.

Novo postrojenje na biomasu je projektovano od strane londonske firme „Thomas Heatherwick“ i imaće kapacitet od 49,3 megavata. Elektrana će se nalaziti na obali reke Tiz i predstavljaće veštačku planinu pokrivenu biljkama, a sigurno će biti dobrodošla zamena za starije elektrane širom zemlje.

Elektrana će biti napajana od strane palminih koštica, koje su nusprodukt plantaža palminog ulja, i ona će smanjiti emisije ugljenika za 80 odtso u odnosu na tradiconalne termoelektrane na gas ili ugalj. Palmine koštice, koje se smatraju obnovljivim gorivom, će biti dostavljane direktno brodovima, eliminišući potrebu za skupim transportom kamionima.

Elektrana kapaciteta 49MW će obeubediti dovoljno energije za 50.000 domova, pružajući čistiju energiju za region. Elektrana na biomasu će unutra sadržati i kancelatrijske prostore, centar za posetioce i edukacioni centar za obnovljive izvore energije.

Postrojenje na biomasu će biti izgrađeno na postojećoj industrijskoj parceli i njena izgradnja će doneti preko potrebne investicije u toj oblasti, kao i obnovu sada napuštene i jalove parcele. Iako slične elektrane svakako nisu bez svojih emisija ugljenika, ova elektrana na biomasu je korak u pravom smeru, a i svakako je jedna od najlepših elektrana koje smo ikada videli.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;