Nova biblioteka iznad železnice u Kalgariju, Kanada

29.09.2014. | Dezeen

Kanadski arhitektonski biro Dialog i norveški arhitektonski biro Snøhetta su udružili snage kako bi osvojili međunarodni konkurs za projektovanje nove centralne biblioteke u Kalgariju, Kanada.

Njihov projekat je crpeo inspiraciju iz topologije lokacije, i on se izdiže sa prizemnog nivoa i natkriva postojeću šinsku tranzitnu liniju, omogućavajući vizuelnu i pešačku vezu između centra i prigradskog naselja.

Nova centralna bibliota u Kalgariju poseduje ulaz sa lukovima obloženim drvetom koji su inspirisani sa vetrovima „činok“ koji su dominantni na zapadu Severne Amerike. Zgrada prati oblik pejzaža i transformiše lokaciju u terasastu topografiju. Struktura se izdiže iznad železničke tranzitne linije koja seče lokaciju i ima izdignuti bibliotekarski prostor.

Biblioteka je okupana u prirodnoj svetlosti, prvenstveno atrijumu koji je osvetljen sa svetlarnikom i koji pruža vidljivost u većini javnih zona. Javne zone koje se više posećuju su smeštene u prizemlju, dok su mirniji prostori za čitanje spiralno smešteni u volumenu zgrade iznad.

Fasada koristi jednostavnu geometriju i distribuciju jasnih i zatamnjenih stakala radi kontrole željenog nivoa sunčeve svetlosti u enterijeru. Dramatične, vrlo transparentne zone privlače pažnju javnosti na aktivnosti koje se obavljaju unutra, dok zatvoreni prostori pružaju mirnije prostore za čitanje i učenje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...