PRIJAVA-468X60-BANNER

Toalet sa pogledom: Javni toalet sa periskopom

23.09.2014. | Gizmag

Nije jednostavan zadatak za arhitekte da ostave svoj lični pečat na običnim objektima kao što su javni toaleti. Međutim, arhitekta Adam Vircinski je uspeo upravo to, a njegov „Seaside Periscope“ koncept javnog toaleta se sastoji od javnog toaleta koji poseduje funkcionalni periskopski sistem.

Brutalistički u izgledu, javni toalet „Seaside Periscope“ će se nalaziti na obali mora u Gdinji, Poljska. Izgledom podseća na rashodovani bunker iz sovjetske ere i biće izgrađen od betona ukoliko projekat bude odobren.

Sam periskopski sistem služi svrsi izvan pukog spektakularizma, i smešten je na visini od 4 metara iznad nivoa tla kako bi pružio dobre poglede na Baltičko more posetiocima toaleta. Ovaj sistem nudi nekoliko prednosti u odnosu na jednosmerno staklo na primer, u tome što nijedan prolaznik neće zakloniti pogled.

Periskop ima dva ogledala i reflektuje svetlo iz spoljašnjosti i dole u kupatilo u „vizir“, koji je u ovom slučaju veoma veliki i zauzima mesto u kupatilu na kome bi se obično nalazilo ogledalo.

Pored toga, drvena tribina (ili podignuta platforma) je smeštena između ženskog i muškog javnog toaleta, gde ljudi mogu da se druže ili sačekaju svoje prijatelje dok su u toaletu, bez da okupiraju sam objekat.

Nismo upoznati sa svim detaljima, ali arhitektonski projekat koncepta javnog toaleta od 90 kvadratnih metara takođe predviđa sistem za sakupljanje kišnice, koja se verovatno koristi za ispiranje samih toaleta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;