Trg u obliku leptira apsorbuje solarnu energiju kroz zelene krovove u obliku krila

22.09.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Weatherhead Architecture je nedavno predstavio projekat Leptirovog trga, blok objekata mešovite namene u švedskom okrugu Haland. Prepolovljen sa pešakom promenadom, blok se sastoji od dve nagnute zgrade u obliku slova L koje podsećaju na krila leptira. Podignute zgrade su obložene sa jednostavnom paletom materijala od drveta i stakla.

Obilato uređen sa zelenim krovovima, zasadima i fontanicama, Leptirov trg je projektovan da izgleda kao prirodni produžetak susednog parka. Kako bi napravili projekat što je više moguće okrenut ka potrebama pešaka i dece, arhitekte su ušuškale parking ispod zemlje i stvorili trg samo za pešake koji je napravljen od niza područja mešovite namene.

Pored rekreativnog prostora i maloprodajnih prostora, deo trga tone u prostor amfiteatar koji je namenjen performansama i koji je zaklonjen od atmosferskih padavina sa zelenim krovom postavljenim pod oštrim uglom.

 

Iako će obilje zelenih krovova Leptirovog trga pružiti staništa za insekte i ptice, jedan od glavnih ciljeva njihovog uvođenja jeste uzgajanje harginsten cveća u pokušaju da se privuče ugrožena ginst vrsta leptirova.

Arhitekte su takođe ugradile solarne panele širom zelenih krovova koji oponašaju način na koji leptirovi dobijaju energiju iz sunca preko svojih krila. Veliki svetlarnici na krovovima usmeravaju prirodnu svetlost u terasaste stambene jedinice.

Izgradnja kompleksa će započeti u 2016. godini.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...