INFONET-468X60-BANNER

Super-brze gondole predviđene za Njujork

19.09.2014. | Gizmag

U toku je razrada plana koji bi olakšao zagušenje postojeće saobraćajne infrastrukture Njujorka sa sistemom gondola. Predlog „Vazdušne linije na Ist Riveru“ (East River Skyway) predviđa super-brze gondole koje će ponuditi brzi transport između Menhetna, Bruklina i Kvinsa, smanjujući vreme putovanja i saobraćajne gužve, uz pružanje prelepih poglede na njujorški horizont.

Prema kompaniji CityRealty, gondole bi mogle da prevoze približno 5.000 putnika na sat vremena i smanjiti vreme putovanja za stanovnike Bruklina koji putuju do Menhetna i za do 30 minuta. Putovanje od Bruklina do Kvinsa bi trajalo manje od 12 minuta, a od Vilijamsburga do Menhetna bi bilo potrebno samo četiri minuta. Vožnja bi takođe pružila odlične poglede od 360 stepeni na ceo njujorški horizont, tako da bi mogla da privuče i određeni broj turista.

„S obzirom na uzbudljivi rast u Kvinsu i Bruklinu, neophodno je prilagoditi transportni sistem u Njujorku kako bi opsluživao i stanovnike ovih delova grada“, kaže Danijel Levi, predsednik kompanije CityRealty i projekta Vazdušne linije na Ist Riveru. „Gradovi širom sveta propoznaju održivost i efikasnost ubranih gondola u prevazilaženju ozbiljnih problema u sistemima prevoza. Vazdušni sistem prevoz bi bio relativno jeftino i brzo-dostupno rešenje ovde u Njujorku.“

„Vazdušna linija na Ist Riveru“ je još uvek samo predlog, a detaljnije cifre nisu dostupne, ali kompanija CityRealty tvrdi da bi se izgradnjom sistema gondole dokazalo kao efikasnije i manje ekološki destruktivnije rešenje nego masivni radovi koji su potrebni za iskop podzemnih tunela za metro. Gondole, takođe, ne bi imale nikakve štetne emisije.

Ukoliko projekat bude usvojen, prva faza bi podrazumevala povezivanje priobalnih oblast u Vilijamsburgu sa Menhetnom, kao i Južnog Vilijamsburga sa brodogradilištem u Bruklinu. Dalje faze još nisu definisane ali bi mogle da sadrže proširenje sistema gondola ka severu do Long Ajledna i južno do luke Saut Strit.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;