Prozračna kuća od 14 transportnih kontejnera na obali Tihog okeana

18.09.2014. | Inhabitat

Kuća „Green on Main“ je najnoviji primer kontejnerske arhitekture koja se nalazi na obali mora u Kaliforniji. Kuća je delo biroa DeMaria Design i izgrađena je od 14 transportnih kontejnera na vrhu betonske garaže i galerijskog prostora. Kuća kombinuje pametno i održivo stambeno rešenje sa komercijalnim prostorom u prizemlju.

Objekat se sastoji od dve stambene jedinice, jedne za vlasnika i druge za iznajmljivanje. Pored reciklaže samih transportnih konntejnera, projekat takođe koristi niz strategija za smanjenje upotrebe energije i vode.

Kontejnerska kuća je izgrađena na vrhu komercijalnog galerijskog prostora i garaže u naselju Venecija u Los Anđelesu. Na vrhu prizemlja se nalaze dve privatne stambene jedinice, od kojih svaka ima otvoreni životni prostor i centralno jezgro sa pomoćnim prostorijama. Gornji stan ima pristup krovnoj terasi, a srednji stan ima svoju terasu.

Četrnaest transportnih kontejnera čine gornji volumen objekta, a kontejnerska vrata su zafržana na mestu i ona su vidljiva na spoljašnjosti objekta. Spoljašnjost je ofarbana sa svetlo zelenom bojom otpornom na vremenske uslove.

Kišnica sa krovova otiče u žardinjere postavljene direktno ispod oluka kako bi pokupile što više atmosferske vode. Sukulentne biljke otporne na sušu i trava oivčuju terase i krov kuće. Svetli krov odbija sunčevu svetlost i smanjuje solarni dobitak toplote, dok roletne i tende štite unutrašnjost. Veliki krovni propusti dodatno štite unutrašnjost, dok pasivna ventilacija obezbeđuje svež vazduh i hlađenje u enterijeru.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...