Zgrada galerije u Njujorku

17.09.2014. | Detail

U poslednjih nekoliko godina, okrug Zapadni Čelsi u Menhetnu je pretrpeo značajne promene. Sve više galerija i studija su se tamo preselili, a oblast je postala centar umetničkog tržišta sa mnogim zgradama projektovanim od značajnih arhitekata u neposrednoj blizini ove nove galerije za Dejvida Cvirnera (David Zwirner).

Iako prethodni objekat, trospratna parking garaža, nije bila pogodna za konverziju, nova zgrada odražava industrijsko nasleđe ovog okruga. Istovremeno, nova kulturna upotreba se sugeriše preko pažljivog izgrađenog obejkta i prozorima i vratima od tikovine.

Galerijski prostori se projektuju da obezbede uzdržanu pozadinu za umetnička dela. Beli zidovi su dopunjeni sa betonom, hrastovinom i podovima od travertina, dok izložene betonske površine u enterijeru pružaju ulaznom području i impresivnom stepeništu svoju specifičnu notu. Glatke forme su korišćene za vitko betonsko stepenište, koje su u suprotnosti sa živahnim teksturama zidova.

Pažljivo dizajnirane obrasci na oplati za uličnu fasadu i unutrašnje izložene betonske zidove odlikuju borove daske oko 20cm široke koje su precizno pozicionirane. Pomni nadzor nad sipanjem i vibracijom betona je pomogao u proizvodnji glatkih, izjednačenih površina. Štaviše, svaki sprat je završen u jednom izlivanju, a zidovi su završeni malo više nego podna ploča, tako da se spojevi uklapaju tačno sa onim između dasaka oplate.

Za izložene betonske zidove je korišćena relativno tečna, mada ipak gusta mešavina betona. Visoki procenat šljake je pomogao u postizanju dobre procene održivosti prema LEED sistemu održive gradnje Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...