INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada galerije u Njujorku

17.09.2014. | Detail

U poslednjih nekoliko godina, okrug Zapadni Čelsi u Menhetnu je pretrpeo značajne promene. Sve više galerija i studija su se tamo preselili, a oblast je postala centar umetničkog tržišta sa mnogim zgradama projektovanim od značajnih arhitekata u neposrednoj blizini ove nove galerije za Dejvida Cvirnera (David Zwirner).

Iako prethodni objekat, trospratna parking garaža, nije bila pogodna za konverziju, nova zgrada odražava industrijsko nasleđe ovog okruga. Istovremeno, nova kulturna upotreba se sugeriše preko pažljivog izgrađenog obejkta i prozorima i vratima od tikovine.

Galerijski prostori se projektuju da obezbede uzdržanu pozadinu za umetnička dela. Beli zidovi su dopunjeni sa betonom, hrastovinom i podovima od travertina, dok izložene betonske površine u enterijeru pružaju ulaznom području i impresivnom stepeništu svoju specifičnu notu. Glatke forme su korišćene za vitko betonsko stepenište, koje su u suprotnosti sa živahnim teksturama zidova.

Pažljivo dizajnirane obrasci na oplati za uličnu fasadu i unutrašnje izložene betonske zidove odlikuju borove daske oko 20cm široke koje su precizno pozicionirane. Pomni nadzor nad sipanjem i vibracijom betona je pomogao u proizvodnji glatkih, izjednačenih površina. Štaviše, svaki sprat je završen u jednom izlivanju, a zidovi su završeni malo više nego podna ploča, tako da se spojevi uklapaju tačno sa onim između dasaka oplate.

Za izložene betonske zidove je korišćena relativno tečna, mada ipak gusta mešavina betona. Visoki procenat šljake je pomogao u postizanju dobre procene održivosti prema LEED sistemu održive gradnje Sjedinjenih Američkih Država.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;