Masterplan zalivskog grada u Šenženu, Kina

16.09.2014. | Arch Daily

Poljski arhitektonski biro KAMJZ je nedavno predstavio njihov projekat predat na urbanističkom konkursu za projektovanje masterplana Bay Super City u Šenženu, Kina.

Projekat mešovite namene je strateški lociran pored Hong Konga i pomoći će u poboljšanju gradske slike kao ekonomske sile svetske klase. Umesto da se pridruži trci pacova u projektovanju najviše kule, biro KAMJZ se odlučio da projektuje niz kraćih objekata sa većim fokusom na javni prostor i održive strategije.

„Cilj našeg predloga nije takmičenje za stvaranje još jednog simboličnog objekta, već strukture koja će sačuvati i unaprediti sadašnje stanje na terenu“, napisale su arhitekte. Arhitekte su takođe objasnile da bi, pošto je područje Šenžena izgrađeno na nestabilnom i peskovitom tlu, viši tornjevi zahtevali dublje i skuplje temelje i šipove.

Kako bi povezali odnos novoprojektovanog dela grada sa okolnim pejzažom, biro KAMJZ je isekao delove zgrada kako bi stvorio niz terasastih otvorenih balkonskih prostora. Te terase pružaju dodatne zelene površine i površine za sakupljanje kišnice i solarne energije. Linearni centralni park seče kroz područje i obezbeđuje nesmetane poglede na zaliv.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...