Masterplan zalivskog grada u Šenženu, Kina

16.09.2014. | Arch Daily

Poljski arhitektonski biro KAMJZ je nedavno predstavio njihov projekat predat na urbanističkom konkursu za projektovanje masterplana Bay Super City u Šenženu, Kina.

Projekat mešovite namene je strateški lociran pored Hong Konga i pomoći će u poboljšanju gradske slike kao ekonomske sile svetske klase. Umesto da se pridruži trci pacova u projektovanju najviše kule, biro KAMJZ se odlučio da projektuje niz kraćih objekata sa većim fokusom na javni prostor i održive strategije.

„Cilj našeg predloga nije takmičenje za stvaranje još jednog simboličnog objekta, već strukture koja će sačuvati i unaprediti sadašnje stanje na terenu“, napisale su arhitekte. Arhitekte su takođe objasnile da bi, pošto je područje Šenžena izgrađeno na nestabilnom i peskovitom tlu, viši tornjevi zahtevali dublje i skuplje temelje i šipove.

Kako bi povezali odnos novoprojektovanog dela grada sa okolnim pejzažom, biro KAMJZ je isekao delove zgrada kako bi stvorio niz terasastih otvorenih balkonskih prostora. Te terase pružaju dodatne zelene površine i površine za sakupljanje kišnice i solarne energije. Linearni centralni park seče kroz područje i obezbeđuje nesmetane poglede na zaliv.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...