IZOLACIJA-468X60-BANNER

Masterplan zalivskog grada u Šenženu, Kina

16.09.2014. | Arch Daily

Poljski arhitektonski biro KAMJZ je nedavno predstavio njihov projekat predat na urbanističkom konkursu za projektovanje masterplana Bay Super City u Šenženu, Kina.

Projekat mešovite namene je strateški lociran pored Hong Konga i pomoći će u poboljšanju gradske slike kao ekonomske sile svetske klase. Umesto da se pridruži trci pacova u projektovanju najviše kule, biro KAMJZ se odlučio da projektuje niz kraćih objekata sa većim fokusom na javni prostor i održive strategije.

„Cilj našeg predloga nije takmičenje za stvaranje još jednog simboličnog objekta, već strukture koja će sačuvati i unaprediti sadašnje stanje na terenu“, napisale su arhitekte. Arhitekte su takođe objasnile da bi, pošto je područje Šenžena izgrađeno na nestabilnom i peskovitom tlu, viši tornjevi zahtevali dublje i skuplje temelje i šipove.

Kako bi povezali odnos novoprojektovanog dela grada sa okolnim pejzažom, biro KAMJZ je isekao delove zgrada kako bi stvorio niz terasastih otvorenih balkonskih prostora. Te terase pružaju dodatne zelene površine i površine za sakupljanje kišnice i solarne energije. Linearni centralni park seče kroz područje i obezbeđuje nesmetane poglede na zaliv.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;