INFONET-468X60-BANNER

Malena vanmrežna Soko kuća pruža poglede na planine Kalifornije

01.09.2014. | Inhabitat

Soko kuća (Hawk House) je malena koliba sa zelenim krovom smeštena visoko u planinama centralne Kalifornije. Arhitekta Aleks Vindham (Alex Wyndham) je projektovao i izgradio ovu kuću od 2,15 sa 2,75 metara u potpunosti od drveta sa tri sklopiva zida i omotača napravljenog od kore sekvoje. Maleno vanmrežno utočište je ugrađeno u brdo i pruža predivan pogled na Tihi okean.

Zgrada je pažljivo orijentisana kako bi iskoristila prirodno osvetljenje, grejanje i hlađenje uz zadržavanje minimalnog uticaja na okoliš. Fasada od kore sekvoje je dobijena iz susedne pilane, dok vrata izgledaju kao tajne pregrade, sa prednjom stranom prostora koja je projektovana kao jedan veliki sklapajući stakleni element. Ovi sklapajući mehanizmi se uvode kako bi omogućili prirodnu ventilaciju i bolje provetravanje brvnare tokom vrelih noći.

Malena kuća se može pohvaliti sa zelenim krovom pokrivenim sa autohtonim divljim cvećem i primorskim travama. Struktura je smeštena lagano na tlu i predstavlja diskretni dodaak okolnom ekosistemu koji uspostavlja skoro neprimetni prelaz između prirodne i izgrađene sredine. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;