INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neboder „Leatop Plaza“ postao prva LEED Gold sertifikovana zgrada u južnoj Kini

14.08.2014. | Inhabitat

Neboder „Leatop Plaza“, delo arhitektonskog biroa JAHN Architects, je nedavno dobio sertifikaciju LEED Gold što ga čini prvom zgradom sa tom sertifikacijom u južnoj Kini.

Neboder od 270 metara je završen 2012. godine, a smešten je na istaknutoj lokaciji u Guangdžou. „Leatop Plaza“ je izgrađen sa energetskom efikasnošću kao glavnim ciljem, i on je obložen sa staklenom fasadom koja ublažava solarno zagrevanje i maksimizuje prodor prirodne svetlosti.

Cvetajuće građevinsko tržište u Kini je odgovorno za veoma visoke energetske troškove - trenutn 45 odsto energetskih troškova u zemlji može da se poveže sa proizvodnjom, transportom i izgradnjom novih objekata.

Za razliku od drugih praksi gde se troši energija u velikim količinama, neboder „Leatop Plaza“ je reciklirao 75% svog građevinskog otpada i dodatno smanjio troškove energije koristeći lokalne i regionalne materijale, uključujući 20 odsto recikliranog drveta. Pored toga, efikasni i snažni sistem dijagonalnih konstruktivnih elemenata postavljenih na sve četiri fasade je omogući arhitektama da minimizira obim centralnog betonskog jezgra.

Projektovan da izgleda kao da je isečen iz jednog komada leda, jasna silueta nebodera „Leatop Plaza“ je presvučena sa poroznim spoljašnjim staklenim perajima koje stvaraju vrhunski termički omotač.

Arhitekte iz biroa JAHN Architects su takođe instalirali kontrolisanu ventilaciju, sisteme za rekuperaciju toplote i visoko efikasni klimatizacioni sistem za smanjenje korišćenja energije. Vodoefikasne slavine i štedljivi principi projektovanja pejzaža i navodnjavanja su takođe smanjili tipičnu potrošnju vode za čitavih 44 odsto.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;