IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Imperesivna zgrada Fakulteta tehnologije i menadžmenta u Portugalu

11.08.2014. | EGO Magazine

Pri Politehničkom institutu u gradu Beža, izgrađen je Fakultet za tehnologiju i menadžment, površine od 11.600 kvadrata pod konstrukcijom, postavljen u pravougaoni okvir od 90 sa 80 metara. Čitav poduhvat je koncepcijski podeljen na pet blokova, od A do E.

Najimpresivniji je blok A – kontinualna struktura prednapregnutog betona dužine skoro 81 metar. Glavnu karakteristiku ovog volumena čini potpuno jedinstveni ulazni portal od čitavih 50,8 metara raspona, koliko je izdignuto, odnosno lebdi, povrh glavnog ulaza u školu.

 

Tu “kapiju” čine dva stuba, zapravo jezgra i horizontalni deo u kojem su dva auditorijuma za teoretski deo nastave i mala sala za izlaganje radova u sredini. Taj horizontalni element portala sačinjen je od dva prednapregnuta kutijasta nosača – grede, koja premošćuju veliki raspon.

Zbog različite konfiguracije sala za predavanja, te dve kutijaste grede imaju i različite visine, a podupiru i gornju i donju ploču (podnu i krovnu ploču oba amfiteatra). Kutijasta greda veće visine, locirana je u donjem nivou auditorijuma, te sa svojih 7,28 metara čini koridor kojim se pristupa prostorijama, dok je ona u gornjoj zoni visoka 3,5 metara u proseku.

U članku koji je objavio New Yorker Design Magazine, CC Sullivan opisuje: “Montenegrova arhitektura je pomalo nadrealna, kao kombinacija: Đorđo de Kiriko sa malčice Ešera (…)”, te zaključuje: “ovo zdanje nikako ne propušta priliku da probudi odraz. Teatralnost i sama grandioznost koncepta, čine se nedostižnim i bez premca.”

Više o projektu:

Projektni biro: MONTENEGRO Architects
Lokacija: Beža, Portugal
Autor projekta: Nuno Montenegro
Površina: 11.600 m2
Godina realizacije: 2013.
Fotografije: FG+SG Fotografia de Arquitectura
Saradnici: Carla Cameira, Susana Ataíde, Rute Ribeiro, Pedro Carvalho e Mariana Medeiros

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;