INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Imperesivna zgrada Fakulteta tehnologije i menadžmenta u Portugalu

11.08.2014. | EGO Magazine

Pri Politehničkom institutu u gradu Beža, izgrađen je Fakultet za tehnologiju i menadžment, površine od 11.600 kvadrata pod konstrukcijom, postavljen u pravougaoni okvir od 90 sa 80 metara. Čitav poduhvat je koncepcijski podeljen na pet blokova, od A do E.

Najimpresivniji je blok A – kontinualna struktura prednapregnutog betona dužine skoro 81 metar. Glavnu karakteristiku ovog volumena čini potpuno jedinstveni ulazni portal od čitavih 50,8 metara raspona, koliko je izdignuto, odnosno lebdi, povrh glavnog ulaza u školu.

 

Tu “kapiju” čine dva stuba, zapravo jezgra i horizontalni deo u kojem su dva auditorijuma za teoretski deo nastave i mala sala za izlaganje radova u sredini. Taj horizontalni element portala sačinjen je od dva prednapregnuta kutijasta nosača – grede, koja premošćuju veliki raspon.

Zbog različite konfiguracije sala za predavanja, te dve kutijaste grede imaju i različite visine, a podupiru i gornju i donju ploču (podnu i krovnu ploču oba amfiteatra). Kutijasta greda veće visine, locirana je u donjem nivou auditorijuma, te sa svojih 7,28 metara čini koridor kojim se pristupa prostorijama, dok je ona u gornjoj zoni visoka 3,5 metara u proseku.

U članku koji je objavio New Yorker Design Magazine, CC Sullivan opisuje: “Montenegrova arhitektura je pomalo nadrealna, kao kombinacija: Đorđo de Kiriko sa malčice Ešera (…)”, te zaključuje: “ovo zdanje nikako ne propušta priliku da probudi odraz. Teatralnost i sama grandioznost koncepta, čine se nedostižnim i bez premca.”

Više o projektu:

Projektni biro: MONTENEGRO Architects
Lokacija: Beža, Portugal
Autor projekta: Nuno Montenegro
Površina: 11.600 m2
Godina realizacije: 2013.
Fotografije: FG+SG Fotografia de Arquitectura
Saradnici: Carla Cameira, Susana Ataíde, Rute Ribeiro, Pedro Carvalho e Mariana Medeiros

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;