Vertikalna žičara se gradi u Brajtonu, Velika Britanija

05.08.2014. | Gizmag

Popularno englesko turističko mesto Brajton će uskoro dobiti novi orijentir koji će pridružiti njegovom čuvenom pristaništu. Isti tim koji je zaslužan za Londonsko oko (popularnu vrtešku) je započeo izgradnju velike osmatračnice nazvane Brighton i360. Osmatračnica će imati veliku staklenu kapsulu koja će pružati poglede i do 50 kilometara po sunčanom danu.

Vertikalna žičara je projektovana od strane arhitektonskog biroa Marks Barfield i sastoji se od dva primarna dela: velikog tornja i kapsule koja je u obliku futurističke staklene krofne. Tokom putovanja od 20 minuta, kapsula će se penjati uz kulu gde će dostići visinu od 138 metara. Prema arhitektonskom birou, kapusla se penje kulom korišćenjem istih osnovnih mehanizama koje se koriste kod standardnih žičara.

U kapsuli će biti dovoljno mesta za do 200 posetioca, a mali bar i sistem za zabavu se takođe nalaze u njoj. Veliki restoran, maloprodajni prostori, izložbeni prostor i konferencijske sale su planirane za prizemlje.

Određena održiva tehnologija je planirana za observacioni toranj Brighton i360. Unutrašnji prostori će biti hlađeni korišćenjem prirodne ventilacije, a toaleti će koristiti recikliranu kišnicu i efikasne slavine sa malim protokom vode. Kapsula će imati dvostruko zastakljene prozore, a sva energija potrebna za pokretanje ove orijentirske zgrade će dolaziti iz obnovljivih izvora.

Vertikalna žičara Brighton i360 će biti otvorena 2016. godine, a organizatori se nadaju da će privući najmanje 700.000 posetioca godišnje, što bi prema njihovim podacima moglo da generiše oko 25 miliona funti godišnje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...