INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vijetnamski paviljon od bambusa za EXPO 2015

01.08.2014. | Inhabitat

Vijetnamski arhitektonski biro Vo Trong Nghia poznat po upotrebi bambusa u svojim projektima je izabran da projektuje Vijetnamski paviljon na Svetskoj izložbi 2015. u Milanu.

Biro oblikuje paviljon po uzoru na nacionalni cvet Vijetnama, lotos, kako bi proslavili kulturu zemlje i izrazili temu izložbe „Hranjenje planete, Energija za život“. Paviljon će se sastojati od lotosovog jezerceta sa plitkim bazenom vode i niza visokih struktura od bambusa koji će biti ukrašeni sa drvećem.

Lotos paviljon je inspirisan lokalnom florom, ali on ima univerzalnu poruku. „On raste iz blatnjavih bara i izdiže se iznad površine kako bi cvetao sa izuzetnom lepotom. Cvet je dokaz da strpljenje može da pretvori poteškoće u prednosti“, kažu arhitekte. Lotos je takođe važan deo vijetnamske kuhinje - svaki deo biljke se koristi, uključujući i koren, stabljiku, lišće, cvet, semenje i tučak.

Dvospratni izložbeni prostor će biti pozicioniran u centru paviljona, okružen sa svih strana vodom i uokviren sa 25 struktura od bambusa različitih veličina. Bazen oko paviljona je projektova da hladi okolni vazduh, stvarajući udobnu mikroklimu za posetioce.

Kamenje u bazenu u obliku lotosovog lista vode posetioce ka ulazu, dok će se paravani oko perimetra paviljona sklapati u toku vrelih dana tako da omoguće prodor prirodne ventilacije u izložbeni prostor. Nakon završetka privremene izložbe, bambus će biti demontiran i ponovo će se koristiti za druge projekte, a u skladu sa ekološko svesnom temom Svetske izložbe.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;