Drveni penthaus dodaje minimalistički šik u pariskoj bašti

28.07.2014. | Dezeen

Francuski arhitekta Noel Domingez je projektovao osvežujuće moderan dom u kraju Pariza sa uglavnom heterogenim i bezličnim zgradama. Smeštena u bivšoj bašti jedne gradske kuće, Drvena kuća u Parizu je trospratno kompaktno prebivalište.

Kako bi održali privatnost rezidencije i optimizovali poglede u okviru male parcele, projektantski tim je podelio kuću u dvospratnu bazu obložnu drvetom smeštenu ispod zastakljenog penthausa na vrhu koji iskače kao periskop.

Beli enterijer stvara iluziju prostornosti sa velikim zastakljenim prozorima i otvorenom dnevnom sobom i trpezarijom na prvom spratu. Ugradne police i izložene plafonske grede dodaju na osećaju dubine u prostorijama, dok drveni pod i drugi drveni akcenti prožimaju prostor sa osećajem topline.

Crno spiralno stepenište koje je ušuškano u uglu sobe vodi do spavače sobe i kupatila na drugom spratu. Spavaća soba se nalazi u potkrovlju u obliku periskopa napravljenog od metala i stakla.

Pošto je pristup lokaciji ograničen, i mašine kao što je kran i dizalice nisu mogle da stanu na uskoj parceli, arhitekte su morali pažljivo da planiraju proces izgradnje pre montaže strukture.

Trospratna kuća je modelovana u 3D programu, koji je dodelio svakoj drvenoj komponenti jedinstveni referentni broj. Proces izgradnje, koje arhitekte porede sa preciznom umetnošću izgradnje broda u boci, je završen za samo tri nedelje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece