INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drveni penthaus dodaje minimalistički šik u pariskoj bašti

28.07.2014. | Dezeen

Francuski arhitekta Noel Domingez je projektovao osvežujuće moderan dom u kraju Pariza sa uglavnom heterogenim i bezličnim zgradama. Smeštena u bivšoj bašti jedne gradske kuće, Drvena kuća u Parizu je trospratno kompaktno prebivalište.

Kako bi održali privatnost rezidencije i optimizovali poglede u okviru male parcele, projektantski tim je podelio kuću u dvospratnu bazu obložnu drvetom smeštenu ispod zastakljenog penthausa na vrhu koji iskače kao periskop.

Beli enterijer stvara iluziju prostornosti sa velikim zastakljenim prozorima i otvorenom dnevnom sobom i trpezarijom na prvom spratu. Ugradne police i izložene plafonske grede dodaju na osećaju dubine u prostorijama, dok drveni pod i drugi drveni akcenti prožimaju prostor sa osećajem topline.

Crno spiralno stepenište koje je ušuškano u uglu sobe vodi do spavače sobe i kupatila na drugom spratu. Spavaća soba se nalazi u potkrovlju u obliku periskopa napravljenog od metala i stakla.

Pošto je pristup lokaciji ograničen, i mašine kao što je kran i dizalice nisu mogle da stanu na uskoj parceli, arhitekte su morali pažljivo da planiraju proces izgradnje pre montaže strukture.

Trospratna kuća je modelovana u 3D programu, koji je dodelio svakoj drvenoj komponenti jedinstveni referentni broj. Proces izgradnje, koje arhitekte porede sa preciznom umetnošću izgradnje broda u boci, je završen za samo tri nedelje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;