INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Drveni penthaus dodaje minimalistički šik u pariskoj bašti

28.07.2014. | Dezeen

Francuski arhitekta Noel Domingez je projektovao osvežujuće moderan dom u kraju Pariza sa uglavnom heterogenim i bezličnim zgradama. Smeštena u bivšoj bašti jedne gradske kuće, Drvena kuća u Parizu je trospratno kompaktno prebivalište.

Kako bi održali privatnost rezidencije i optimizovali poglede u okviru male parcele, projektantski tim je podelio kuću u dvospratnu bazu obložnu drvetom smeštenu ispod zastakljenog penthausa na vrhu koji iskače kao periskop.

Beli enterijer stvara iluziju prostornosti sa velikim zastakljenim prozorima i otvorenom dnevnom sobom i trpezarijom na prvom spratu. Ugradne police i izložene plafonske grede dodaju na osećaju dubine u prostorijama, dok drveni pod i drugi drveni akcenti prožimaju prostor sa osećajem topline.

Crno spiralno stepenište koje je ušuškano u uglu sobe vodi do spavače sobe i kupatila na drugom spratu. Spavaća soba se nalazi u potkrovlju u obliku periskopa napravljenog od metala i stakla.

Pošto je pristup lokaciji ograničen, i mašine kao što je kran i dizalice nisu mogle da stanu na uskoj parceli, arhitekte su morali pažljivo da planiraju proces izgradnje pre montaže strukture.

Trospratna kuća je modelovana u 3D programu, koji je dodelio svakoj drvenoj komponenti jedinstveni referentni broj. Proces izgradnje, koje arhitekte porede sa preciznom umetnošću izgradnje broda u boci, je završen za samo tri nedelje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;