Nova ulična rasveta u Buenos Ajresu može biti kontrolisana i praćena daljinski

25.07.2014. | Gizmag

LED osvetljenje nudi niz pogodnosti za gradove, kao što je smanjenje potrošnje energije i troškova. Za Buenos Ajres, koji je u procesu unapređenja svoje rasvete, jedna od prednosti je povećan nivo kontrole koje ono pruža.

Krajem prošle godine je najavljeno da je kompanija Philips izbrana da zameni 91.000 uličnih svetala širom Buenos Ajresa sa LED osvetljenjem. To je više od 70 odsto osvetljenja grada. Kompanija Philips kaže da je ovo najveći gradski projekat te vrste. Ukupno 28.000 svetla je do sada zamenjeno i već se kontrolišu daljinski.

Kada se svetlosna infrastruktura rasporedi, ona se može kontrolisati preko Philips CityTouch-a. „CityTouch“ je konzola za upravljanje koja pruža nivo kontrole i podataka koja nije moguća sa tradicionalnom gradskom rasvetom.

Philips CityTouch sistem omogućava praćenje svakog izvora svetlosti u mreži na individualnoj osnovi, omogućavajući otimalni rad svake svetiljke i programiranje potencijalnih zamena ili budućih zadataka održavanja“, objašnjava produkt menadžer Stijn Viteven. „Sistem takođe pruža mogućnost isključivanja ili prigušavanja nivoa osvetljenja, u zavisnosti od specifičnih zahteva, čime se drastično smanjuje potrošnja energije.“

Visoko-tehnološki kampus kompanije Philips u Ajndhovenu je dom platforme CityTouch. Filipsov produkt menadžer Viteven objašnjava da menadžeri rasvete mogu da se prijave na CityTouch platformu onlajn. Viteven je demonstrirao kako platforma omogućava zakazivanje gradske rasvete u odnosu na dane i vreme, ili preko jednostavnog ručnog podešavanja u skoro realnom vremenu.

Menadžeri rasvete su u mogućnosti da prate analitiku osvetljenja, kao što je potrošnja energije i životni vek svake pojedinačne sijalice. Takva analitika u kombinaciji sa drugim podacima, kao što je gustina saobraćaja, može biti korišćena da informiše operatera o tome kada pojedini skupovi rasvete mogu biti zatamljeni da štede energiju, na primer. Sistem takođe omogućava da gradski zvaničnici prate greške, upravljaju sa rasvetom i pregledaju celokupnu infrastrukturu osvetljenja i pojedinačnih jedinica.

Procenjuje se da će promena na LED osvetljenje smanjiti potrošnju električne energije u Buenos Ajresu za čak 50 odsto. Pored toga, LED će proizvoditi belju svetlost koja pruža bolju vidljivost, traje pet puta duže i smanjuje troškove održavanja.

Očekuje se da će projekat zamene LED rasvete u Buenos Ajresu biti završen 2016. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece