INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Modularni hotel od bambusa

17.07.2014. | Inhabitat

Projektni biro Penda je predstavio projektanski koncept fleksibilnog hotela koji se lako može izgraditi i proširiti bez ikakvog uticaja na okolni pejzaž.

Modularni projekat je napravljen za potrebe takmičenja „AIM Legend of Tent“, koji je zahtevao od takmičara da razviju koncepte za fleksibilne i održive privremene šatorske strukture. Svi podnesci će biti ocenjeni u tri glavne kategorije: osetljivost prema životnoj sredini; fleksibilnost i prilagodljivost obliku; i iskukstvo korisnika, sa naglaskom na udobnost i jedinstvenost.

Kako bi zadovoljio kriterijume takmičenja, biro Penda je koristio brzo-rastući bambus lokalnog porekla kao glavni građevinski materijal. Privremena i izdignuta struktura od bambusa je inspirisana minimalističkim šatorima nomadskih plemena Indijanaca, te izbegava korišćenje šrafova i eksera.

Umesto toga, struktura se sastoji od mreže čvrstih zglobova od bambusa u obliku slova X koji podržavaju dodavanje vertikalnih i horizontalnih štapova od bambusa, što olakšava stvaranje trouglastih soba različitih veličina nalik šatoru koji se prilagođavaju potrebama gostiju.

Kako bi stvorili udoban i jedinstveni prostor hotela, arhitekte iz biroa Penda su našle inspiraciju u samoj prirodi. Hotel ima za cilj da ponovo poveže posetioce sa životnom sredinom nudeći blizak kontakt sa prirodom preko povišenih pogleda na okolinu i velikih vazdušastih balkona koji su smešteni visoko u krošnjama drveća.

Pošto bi Pendin predloženi metod izgradnje umanjio uticaj na lokaciji gradnje, kao i bilo kakvu štetu na bambusu, materijal bi takođe mogao ponovo da se koristi za skelu ili na drugoj privremenoj strukturi nakon što se prvobitna struktura demontira. Biro Penda kaže da bi modularna struktura od bambusa takođe mogla da se koristi i kao privremeni smeštaj za raseljena lica.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;