IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Projektovanje vatrogasnih stanica - Lepo je... bezbedno

30.01.2009. | Masonry Construction Online

Firma  BJG Architecture + Engineering tokom 2008. godine pristupila je projektovanju nekoliko vatrogasnih stanica u Las Vegasu, Nevada, SAD.

Tim povodom sajt Masonry Construction (Zidane konstrukcije) preneo je osnovne smernice po kojima su se vodili projektanti. Osnovni projektni zadatak podvučen je već u naslovu teksta – Lepo je bezbedno...

Dakle, projektovanje vatrogasne stanice svakako da treba posmatrati pre svega iz funkcionalističkog ugla. Hijerarhija ciljeva projekata to najbolje pokazuje:

  • što kraće vreme odgovora na poziv u pomoć
  • pozitivan uticaj na lokalno okruženje
  • poboljšanje uslova za korisnike - vatrogasce
  • stvaranje novog estetskog kvaliteta u prostoru.

Bez obzira na opremu same stanice ili mobilijara, broja ljudstva ili raspoloživih sredstava, osnovni zadatak svake vatrogasne stanice jeste što brži odgovor na poziv za pomoć, bez obzira da li se radi o požaru, izlivanju opasnih materijala ili misija spasavanja. Zadatak arhitekte zato jeste da kompletan projekat, beskompromisnije nego inače, podvrgne funkcionalističkom konceptu.

Kretanje kroz objekat, komunikacija (od prostorija za odmor, preko dežurne službe, do voznog parka) mora biti što jednostavnija moguća kako bi bile izbegnute bilo kakve nepredviđene situacije u trenucima kada se broje sekunde.

Drugi važan faktor jeste pozicioniranje vatrogasne stanice u urbanim zonama. Naravno, moraju biti tako postavljene jedna u odnosu na drugu, ali i na lokalno urbano okruženje, da u najkraćem roku stignu na lice mesta. Zato svaka od njih treba da pokriva strogo definisanu gradsku zonu, pa se tako mogu naći i u stambenim zonama ali i u okviru gradskih jezgara sa pretežno poslovnim sadržajima.

Međutim, mora se uvideti i njihov simbolički značaj za identitet nekog dela grada, ili manjeg urbanog naselja. Ona predstavlja jedan od onih objekata po kojima se urbana sredina identifikuje, isto kao što je to slučaj sa zdravstvenim, obrazovnim ili objektima kulture, s tim što je vatrogasnih stanica najčešće samo jedna... i jedina.

Zbog prirode svog položaja, ekskluzivnosti u smislu retkog pojavljivanja u urbanim sredinama, i posebnog osećaja sigurnosti koje ulivaju lokalnom stanovništvu, vatrogasne stanice su često i reperne tačke u gradu (primer vatrogasnog doma Matica, u Zemunu, i slični primeri u drugim našim gradovima - prim. prev).

Treća važna stavka je kvalitet korišćenja koji pruža objekat, pre svega vatrogascima. Neretko se dešava da im vatrogasna stanica bude dom tokom 24 časa u kontinuitetu, pa mora obezbediti sve sadržaje koje imaju i drugi celodnevni smeštaji.

Posebnu pažnju treba obratiti, ne samo na funkcionalnost i bezbednost enterijera, već i na njegov psihološki učinak na korisnike prostora. Uređenje enterijera mora biti takvo da vatrogasci u njemu održavaju pažnju, mogu da se opuste i spremno čekaju na neželjeni poziv.

Naravno, vatrogasna stanica kao vlasništvo stanovnika, kao javni objekat, i kao deo ukupnog urbanističkog ambijenta, treba da u izvesnoj, mogućoj meri, doprinese estetskom kvalitetu sredine u kojoj se nalazi. Njihova estetika je pre svega određena materijalima koji bi trebalo da obezbede višedecenijsku sigurnost i bonitet objektu. Za izgradnju vatrogasnih stanica zato važe pravila najviših standarda po pitanju konstruktivnog sistema, primenjenih materijala, završne obrade...

U SAD se prilikom projektovanja vatrogasnih stanica primenjuje dokument pod nazivom Program (Fire Station Program). Tu su detaljno definisani svi pojedinačni sistemi i za svaku od komponenti date su precizne specifikacije. Spisak sistema koji čine uspešno funkcionisanje načelno pokazuje delove projekta sa kojima arhitekta mora da računa u svom radu:

  • vrhunski audio sistemi i sistemi obaveštavanja rasvetom u celom objektu
  • ventilacija, kontrola kvaliteta vazduha, gubici
  • sigurnosne mere zaštite objekta i opreme od krađa i provala
  • projekat bi trebalo da bude u skladu sa energetskom efikasnošću
  • standard u prostorijama za odmor i boravak bi trebalo da bude jednak onom za stambene objekte

Vatrogasna stanica #66, Las Vegas – priča sa fotografija

Stanica #66 prva je od nekoliko koje će uskoro biti izgrađene u Las Vegasu, Nevada, SAD. Nalazi se na ivici velike zelene površine u okviru šireg stambenog urbanističkog konteksta. Ispunivši sve prethodne uslove, izgradnjom ove stanice postavljeni su i estetski standardi za buduće objekte ove vrste u istom gradu. Velika pažnja je posvećena samoj gradnji (zidanim zidovima), izboru boja i tekstura, upotrebi gipsanih elemenata, i neophodnim metalnim dodatnim elementima (obeležavanje, instalacije, elementi sigurnosti).

Objekat u potpunosti oslikava duh mesta u kom se nalazi. Umesto da se trudi da bude neprimetan i posveti se svom zadatku (kako to najčešće biva), ovaj objekat hrabro istupa donoseći okruženju novi estetski kvalitet.


 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;