INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najveća bolnica u Severnoj Americi imaće zeleni krov sa lekovitim biljem

04.07.2014. | Inhabitat

Do 2018. godine, obrisi grada Montreala imaće malo više zelenila. I to neće biti jer će se zgrade rušiti i drveće saditi, već zato što će jedan od najvećih građevinskih projekata ikada preduzetih u gradu imati sedam različih zelenih krovova! Zove se „CHUM“ (akronim za „Centre Hospitalier de l’Université de Montréal“, a izgovara se „šum“), i kada u vreme kada krovne bašte budu završene, to će biti najveći bolnički objekat u Severnoj Americi.

Objekat vredan 2 milijarde dolara i sa kapacitetom od 772 ležaja, teži dobijanju LEED Silver statusa i deluje kao da će biti primer kako treba projektovati zdravstvene objekte. Arhitekte u biro Canon Design su projektovali zgradu sa sjajnim staklenim zidom na eksterijeru koji će pružiti veseli i svetli prostor za pacijente unutra. Staklo odabrano za prozore je trostruko zastakljeno, što pomaže u smanjenju potrošnje energije za 40 odsto više od osnovnih standarda.

Visoko tehnološke osobine, istorijska arhitekura i osećaj za priodu se neprimetno prepliću u svakom okrilju ovog projekta od 278.715 metara kvadratnih. Stara crkva je očuvana na lokaciji i promenjena joj je svrha kako bi se od nje formirao ulazni deo nalik katedrali u bolnicu na nivou ulice.

Stanica metroa (Metro sistem Montreala) će dostavljati posetioce u zgradu iz podzemlja, gde oni mogu da pristupe sistemu liftova, pokretnih stepenica i tunela kako bi došli do svojih destinacija brzo i neometano. Iza svojih zidova, CHUM će imati vrhunski WIFI robotski sistem koji će dostavljati hranu, lekove i odeću, a otklanjaće biootpad, smeće i sekundarne sirovine.

Visoko tehnološka strana bolnice će biti očigledna u celom objektu, ali kada pacijenti otvore vrata ka jednom od sedam krovnih vrtova inkorporiranih u kompleks, oni će biti dočekani sa svežim vazduhom i biljkama - dva vremenski testirana leka za bilo koju bolest.

Bašte, projektovane od strane montrealske firme NIPpaysage, će biti zasađene sa tradicionalnim lekovitim biljem - njihova namena nije da bude brano od strane prolaznika, ali će možda samo njihovo prisustvo podržati proces ozdravljenja putem osmoze.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;