Malena drvena brvnara počiva na vrhu ogromne stene

01.07.2014. | Inhabitat

Češki arhitektonski biro Uhlik Architekt je projektovao malenu drvenu kuću za klijenta koji je želeo mirno utočište gde bi mogao da se „ukopa“ i odmori od svog zahtevnog rada u Pragu.

Prilikom odabira lokacije, arhitekte su se vratile u klijentovo detinjstvo i izabrale lokaciju u kojoj je odrastao - udaljeno šumovito područje koje se nalazi između čeških republika Centralne i Južne Bohemije. Kompaktna struktura je izgrađena od drveta iz okoline koje je već bilo posečeno i obrađeno od strane lokalnih zanatlija.

Brvnara u obliku periskopa je završena sa pocrnelim drvetom i užlebljenim spojevima, i karakteriše je dva velika zastakljena otvora koji omogućavaju prodor prirodne svetlosti u unutrašnjost i direktne poglede ka dva različita pravca u šumi.

Velike drvene žaluzine mogu biti zatvorene preko prozora noću. Jednostavni i lagani volumen slobodno počiva na terenu, sa zadnjim delom strukture koji je povišen na vrhu velike stene.

Unutrašnjost brvnare, koja meri samo 18,5 metara kvadratnih, sastoji se od jedne prostorije obložene svetlim OSB pločama. Iako mali, prostor je multifunkcionalan: velike stepenice imaju i ulogu mesta za sedenje ili spavanja i mogu biti otvoreni kako bi se u njih smestile stvari.

Stepenište takođe može biti prevrenuto kako bi se napravio dupli krevet. Izgrađena sa lokalnim materijalom i radnom snagom, brvanara je sastavljena tokom nekoliko produženih vikenda i završena u proleće 2013. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...