INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Foster + Partners predstavio luksuzni Jahting klub u Monaku

25.06.2014. | Inhabitat

U malenoj i glamuroznoj zemlji Monako nedavno je otvorena raskošna zgrada koja potvrđuje titulu lučkog grada-države kao vodećeg centra za jahting na svetu. Jahting klub u Monaku je projekat čuvenog britanskog arhitekte Normana Foster i njegovih partnera i predstavlja društveni i sportski centar koji ima ulogu nove ključne tačke u renoviranoj luci.

Novi objekat je izgrađen na samoj obali i koristi prednosti zelenih građevinskih sistema, uključujući fotonaponske ćelije, solarne termalne panele i rashladne sisteme sa morskom vodom.

Kao omaž vodećoj jahting industriji Monaka, biro Foster + Partners je projektovao zgradu u obliku džinovskog broda. Njene velike, osunčane terase su oblikovane kao brodske palube i nude poglede na pučinu i traku Formule 1.

Iako je zgrada Jahting kluba rezervisana prevashodno za VIP goste i članove samog kluba sa nekoliko privatnih spratova, ona takođe nudi pogodnosti za obične ljude sa prodavnicama, javnim prostorima, kao i školi jedrenja koja se nalazi u nivou luke. Nova marina Jahting kluba može takođe da primi veći broj i opseg plovila, od jedrilica do superjahta.

„Zgrada je nalik gradu u mikrokosmosu, sa školama, parkovima, kancelarijama, restoranima, mrežom unutrašnjih cirkulacionih 'ulica' i hijerarhije javnih i privatnih, društvenih i funkcionalnih prostora“, kaže lord Foster.

„Ona je nastavak gustog urbanog tkiva Monaka, kao i tradicije jahting kluba, i biće veoma važan deo građanskog života.“ Jahting klub takođe pruža dodatni zeleni prostor u gradu sa uređenim javnim parkom koji se nalazi na vrhu škole za jedrenje i veslačkog kluba.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;