INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Budući simboli Beograda?!

25.06.2014. | Milana Pejić | Blic

Privremeni organ je pre formiranja gradske vlasti stavio van snage studiju koja je ograničavala visinu objekata, čime su investitori iz Emirata dobili zeleno svetlo da u Savamali grade toranj visok 210 metara u sklopu „Beograda na vodi“. Ovo znači da prepreka više nema ni za Miroslava Miškovića i Milana Beka koji su planirali da Beograd obogate tornjevima visine 144, odnosno 250 metara.

Tako je kompanija „Delta holding“ još 2007. godine predstavila projekat koji je obuhvatao izgradnju poslovno-hotelskog tornja na 35 spratova na Novom Beogradu površine 110.000 kvadrata. Projekat vredan 150 miliona evra trenutno je stopiran, a iz ove kompanije nismo dobili odgovor da li je zaustavljanje radova imalo veze s visinom tornja, kao ni da li planiraju da ga ponovo aktiviraju.

Kompanija Miroslava Miškovića je i na Autokomandi zamislila da zapara oblake tako što bi se uz tržni centar našle i dve kule visine 102 metra. Upravo zbog visine gradnja ovih objekata nije dozvoljena, ali je odobren projekat tržnog centra „Planet“ na čak 200.000 kvadrata, čija je izgradnja trebalo da počne u proleće 2013.

Slična sudbina zadesila je i biznismena Milana Beka, koji je planirao da u Luci Beograd uzdigne poslovno-komercijalnu zgradu od čak 250 metara. Problemi oko konverzije zemljišta Luke stopirali su skoro sve planove na ovoj lokaciji, pa je tako i sudbina tornja ostala nepoznata. Ni iz Luke Beograd nismo dobili odgovor na pitanje kakvi su dalji planovi.

Studija štitila gradsku vizuru

- Studija visokih objekata jeste imala svojih mana, ali vodila je računa o gradskim vizurama, zaštiti životne sredine i kulturnih dobara. Njeno ukidanje povlači i formiranje novih kriterijuma za planove detaljne regulacije. Problem je razlog zbog kojeg je ona ukinuta, jer bi to značilo da ovde bilo koji projekat koji se ne uklapa u regulativu zahteva njenu promenu umesto prilagođavanje projekta - kaže Vesna Cagić, predsednica Društva arhitekata Beograda.

S druge strane, ukoliko izraelska kompanija „Plaza centres“ dobije neophodne dozvole, Beograd će u Ulici kneza Miloša dobiti kulu visine od oko 100 metara.

- Projekat je nekoliko puta odlagan, između ostalog, i zbog studije visokih objekata. Tokom svih ovih godina otakako je „Plaza“ ušla na srpsko tržište, blisko sarađujemo s gradskim vlastima kako bismo ispunili sve neophodne propise, ali se nadamo da će ta procedura u budućnosti biti brža. Drago nam je da je studija ukinuta jer smatramo da to na prvom mestu koristi građanima, a onda i investitorima - kaže za „Blic“ Rabio Shihab, glavni direktor kompanije, i dodaje da za početak čekaju odobrenje Sekretarijata za saobraćaj, koji još nije odobrio projekat.

I iz kompanije „Real holding“, koja posluje kao posrednik grčke „QS investment“, koja gradi „Jugoslaviju“, pozdravili su odluku da se studija stavi van snage.

- Studija je i ranije trebalo da bude ukinuta jer je služila kao izgovor da se nekom zabrani gradnja, što je otvaralo mnoge malverzacije. Sad kada je studija ukinuta, nema više prepreka i videćemo odluku Komisije za planove, gde nam projekat stoji još od februara - rekao nam je Rajan Rajačić ispred „Real holdinga“.

Nezavisno od studije, zeleno svetlo već su dobili domaća kompanija „Napred“ i ruska „PSP - Farman“, koje će na Novom Beogradu podići nebodere. „Napred“ će uz stambeni blok i tržni centar podići kule bliznakinje od 75 metara, a očekuje se da radovi budu gotovi sredinom 2015. godine. Rusi takođe uveliko grade stambeno-poslovni blok „West 65“, čija će kula sa čak 146 metara visine biti najviši gradski obakloder, bar dok se ne izgradi „Toranj na vodi“.

Mogući budući simboli Beograda:

1. KULA BEOGRAD NA VODI

POSLOVNA KULA
Lokacija: Savamala
Visina: 220 metara
Investitor: arapska kompanija „Igl Hils“
Status: u planu, odobreni projekti

2. LUKA BEOGRAD

VIŠENAMENSKI OBLAKODER
Lokacija: Dorćol
Visina: 250 metara
Investitor: Milan Beko
Status: obustavljeno

3. DELTA TORANJ

POSLOVNO-HOTELSKI TORANJ
Lokacija: Novi Beograd
Visina: 144 metra
Investitor: „Delta holding“ (Miroslav Mišković)
Status: obustavljeno

4. DELTA ŠOPING MOL

ŠOPING CENTAR S DVE KULE
Lokacija: Autokomanda
Visina: 102 metra
Investitor: „Delta holding“ (Miroslav Mišković)
Status: tržni centar u planu, od kula se odustalo

5. HOTEL JUGOSLAVIJA (KEMPINSKI)

HOTEL
Lokacija: Zemun
Dve kule visine 137 metara
Investitor: grčka kompanija „QS Investment“
Status: u izgradnji (čeka se odobrenje projekta za kule)

6. WEST 65

STAMBENO-POSLOVNI KOMPLEKS
Lokacija: Novi Beograd
Poslovna kula visine 146 metara
Investitor: ruska kompanija „PSP - Farman holding“
Status: u izgradnji

7. NAPRED, BLOK 41

STAMBENO-KOMERCIJALNI KOMPLEKS
Lokacija: Novi Beograd
Dve kule visine 75 metara
Investitor: domaća firma „Napred“
Status: u planu (odobren projekat)

8. BELGRADE PLAZA (MUP)

VIŠENAMENSKI KOMPLEKS
Lokacija: Savski venac
Visina nepoznata, ali se procenjuje na oko 100 metara
Investitor: izraelska kompanija „Plaza centres“
Status: u planu, čeka se odobrenje projekta

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;