IZOLACIJA-468X60-BANNER

Arup koristi 3D štampanje za stvaranje konstruktivnih čeličnih elemenata

10.06.2014. | Gizmag

Kompanija Arup kaže da je razvila tehniku 3D štampe za stvaranje konstruktivnih čeličnih elemenata za korišćenje u građevinarstvu. Iako je lasersko sinterovanje drugde korišćeno, Arup veruje da je ovo prvi put da je ono korišćeno za ovu svrhu. Tehnika može da smanji potrošnju energije, troškova i otpad.

Arupovo istraživanje je sprovedeno sa brojnim partnerima, uključujući i firmu za projektovanje softvera i konsaltnig WithinLab, eksperte za 3D štampu, kompaniju CRDM i kompaniju za proizvodna rešenja EOS. Istraživanje se fokusiralo na primenu postojeće tehnike laserskog sinterovanja, koja je prvobitno razvijena od strane kompanije EOS, u okruženju gradilišta.

Tehnika koristi laser za zagrevanje i topljenje finog sloja čeličnog praha koji se zatim učvršćuje i formira deo strukture. Novi sloj praha se zatim dodaje i struktura se postepeno gradi.

Tehnika omogućava izgradnju strukture na vrlo precizan način i, iz tog razloga, sličan pristup je korišćen od strane nemačke kompanije 3D MicroPrint za stvaranje veoma malih metalnih komponenti. Kao takav, Arup veruje da ovaj metod ima posebnu vrednost za stvaranje veoma složenih ili kompleksnih konstruktivnih elemenata i da može imati primene koje još uvek nisu razmatrane.

„Korišćenjem ove vrste proizvodnje mi možemo stvoriti veliki broj kompleksnih, pojedinačno dizajniranih komada daleko efikasnije“, kaže Salome Galjard, vođa tima u Arupu. „Ovo ima ogromne implikacije za smanjenje troškova i otpada. Ali najvažnije, ovaj pristup potencijalno omogućava veoma sofisticirani dizajn, bez potrebe za pojadnostavljanjem dizajna u kasnijoj fazi radi smanjenja troškova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;