INFONET-468X60-BANNER

NASA arhitekta projektovao malenu kamp-kućicu za avanturiste i za stanovništvo ugroženih područja

03.06.2014. | Inhabitat

Možda nije vremeplov ili svemirski brod, ali ova futuristička kuća definitivno izgleda kao da bi mogla da vas transportuje pravo u drugi univerzum. Bivši arhitekta iz NASA, Geret Fini (Gerret Finney) je nedavno predstavio „FireFly“ (Svitac), kamp-kućicu koja je mnogo više kompaktnija i funkcionalnija od njegovog prethodnog projekta, Cvrčka (Cricket). Sa svojim super-efikasnim i laganim dizajnom, ova malena kamp-kućica je minimalistički i robustni mini-dom prigodan za bilo koga.

Projektant Geret Fini se oslanjao na svoje iskustvo starijeg arhitekte u NASA Habitability Design Center (HDC), gde je projektovao mala, ergonomska staništa za astronaute. Nakon napuštanja NASA 2009. godine, „svemirski“ arhitekta je projektovao Cvrčka - super efikasan kamper od recikliranih materijala. Četiri godine kasnije, Fini je predstavio prototip Svica, koji je još više kompaktniji i laganiji dizajn kamp-kućice.

Korišćenjem tehnika vazduhoplovnog inženjeringa, Finijev tim graditelja je projektovao nezgrapan, a lagan egzoskelet sastavljen od laserski sečenih listova savijenog aluminijuma i kompozitnih izolacionih panela visokih R vrednosti sa jezgrom od pene koja je umotana u tanku aluminijumsku kožu. Završeni prototip, koji je sastavljen u proizvodnom objektu kompanije TAXA u Hjustonu, teži samo oko 300 kilograma.

Pored avantura na otvorenom, arhitekta Fini predviđa da se Svitac može koristiti u industrijskim zonama ili u ugroženim područjima kao privremene baze u negostoljubivim sredinama. Prototip druge generacije će biti prikazan početkom naredne godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;