INFONET-468X60-BANNER

Sjajan izum donosi LED sunce u prostore bez prozora

30.05.2014. | Inhabitat

Da li u vašem stanu ili radnom prostoru nedostaje prirodne svetlosti? Ukoliko je vaš odgovor da, obratite pažnju na ostatak teksta - italijanski fizičar Paolo Di Trapani sa Univerziteta u Insubriji je izumeo veštački uređaj za dnevnu svetlost nazvano CoeLux koje izgleda isto kao i sunčano nebo! I za razliku od drugih veštačkih izvora svetlosti, CoeLux zapravo replicira temperaturu boje sunčeve svetlosti i način na koji se sunce kreće preko neba.

CoeLux koristi najnoviju LED tehnologiju koja štedi energiju kako bi reprodukovao spektar sunčeve svetlosti. On koristi sofisticirani optički sistem kako bi stvorio osećaj udaljenosti između „neba“ i „sunca“. A njegova površina je napravljena od nano-struktuisanih materijala koji su samo nekoliko milimetara debljine i koji oživljavaju ceo proces prostiranja sunčevih zraka koji se dešava u atmosferi i čini nebo plavim. Ovi elementi mogu biti inkorporirani u visoko-tehnološke lažne plafonske i prozorske sisteme, kako bi stvorili „svetlarnik“ za enterijer i podzemne prostore gde sunce ne može da dođe.

Koliko je uređaj dobar u oponašanju prave sunčeve svetlosti? Tokom testiranja, čak su se i klaustrofobični ljudi osećali srećno i opušteno kada su bili izloženi sveltosti uređaja CoeLux, uprkos činjenici da su oni bili u malenoj sobi bez prozora od samo nekoliko metara kvadratnih. Korisnici mogu da biraju između tri postavke koje vam donose sunčevu svetlost Severne Evrope, Mediterana ili tropskih krajeva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;