INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Sakrivena kuća nalik pećini prekrivena travom

22.05.2014. | Inhabitat

Japanski arhitekta Makiko Cukada je predstavila svoj najnoviji projekat kuće nalik pećini u Jokohami u Japanu. Neobičan dom je odeven u tamni čelik i drvo, a na njegovom vrhu se nalazi zeleni krov.

Kuća, nazvana „Grase Cave House“, štrči među rezidencijalnim objektima smeštenim u njenom susedstvu. Ona izgleda kao savršeno utočište za urbane pustinjake.

Kuća je smeštena na parceli u obliku slova V, koja je primorala arhitekte da razmišljaju van okvira uobičajenih formi, i rezultiralo je prostorom koji maksimalno iskorišćava potencijal uske parcele. Jedan od plutajućih zelenih krovova zgrade se spušta prema ulici, dok drugi usmerava liniju posmtranja ka drveću u susednom parku.

Prizemlje smešta kupatilo i odaje za spavanje - prostore kojima inače ne treba puno prirodne svetlosti. Prostori otvorenog plana na gornjem spratu su rezervisani za kuhinju, trepzarijski prostor i dnevnu sobu.

Celokupni enterije je odeven u tamnom drvetu, a stepenište spaja dva sprata i vodi stanare do prohodnog zelenog krova. Iako se kuća nalazi na malom parčetu zemljišta, ona poseduje terasu i baštenski prostor.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;