Sakrivena kuća nalik pećini prekrivena travom

22.05.2014. | Inhabitat

Japanski arhitekta Makiko Cukada je predstavila svoj najnoviji projekat kuće nalik pećini u Jokohami u Japanu. Neobičan dom je odeven u tamni čelik i drvo, a na njegovom vrhu se nalazi zeleni krov.

Kuća, nazvana „Grase Cave House“, štrči među rezidencijalnim objektima smeštenim u njenom susedstvu. Ona izgleda kao savršeno utočište za urbane pustinjake.

Kuća je smeštena na parceli u obliku slova V, koja je primorala arhitekte da razmišljaju van okvira uobičajenih formi, i rezultiralo je prostorom koji maksimalno iskorišćava potencijal uske parcele. Jedan od plutajućih zelenih krovova zgrade se spušta prema ulici, dok drugi usmerava liniju posmtranja ka drveću u susednom parku.

Prizemlje smešta kupatilo i odaje za spavanje - prostore kojima inače ne treba puno prirodne svetlosti. Prostori otvorenog plana na gornjem spratu su rezervisani za kuhinju, trepzarijski prostor i dnevnu sobu.

Celokupni enterije je odeven u tamnom drvetu, a stepenište spaja dva sprata i vodi stanare do prohodnog zelenog krova. Iako se kuća nalazi na malom parčetu zemljišta, ona poseduje terasu i baštenski prostor.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...