Sakrivena kuća nalik pećini prekrivena travom

22.05.2014. | Inhabitat

Japanski arhitekta Makiko Cukada je predstavila svoj najnoviji projekat kuće nalik pećini u Jokohami u Japanu. Neobičan dom je odeven u tamni čelik i drvo, a na njegovom vrhu se nalazi zeleni krov.

Kuća, nazvana „Grase Cave House“, štrči među rezidencijalnim objektima smeštenim u njenom susedstvu. Ona izgleda kao savršeno utočište za urbane pustinjake.

Kuća je smeštena na parceli u obliku slova V, koja je primorala arhitekte da razmišljaju van okvira uobičajenih formi, i rezultiralo je prostorom koji maksimalno iskorišćava potencijal uske parcele. Jedan od plutajućih zelenih krovova zgrade se spušta prema ulici, dok drugi usmerava liniju posmtranja ka drveću u susednom parku.

Prizemlje smešta kupatilo i odaje za spavanje - prostore kojima inače ne treba puno prirodne svetlosti. Prostori otvorenog plana na gornjem spratu su rezervisani za kuhinju, trepzarijski prostor i dnevnu sobu.

Celokupni enterije je odeven u tamnom drvetu, a stepenište spaja dva sprata i vodi stanare do prohodnog zelenog krova. Iako se kuća nalazi na malom parčetu zemljišta, ona poseduje terasu i baštenski prostor.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...