IZOLACIJA-468X60-BANNER

Grad umetnosti ušuškan u zakrivljenoj betonskoj masi krasi Rio de Žaneiro

22.05.2014. | Dezeen

Ove nove fotografije od fotografa Hufton + Crow otkrivaju intrigantni ples i uparivanje ugaonih i zakrivljenih volumena umetničkog i muzičkog kompleksa Grada umetnosti (Cidade das Artes), projektovanog od strane francuskog arhitekte Kristijana de Portzampraka za prelepi grad Rio de Žaneiro.

Grad umetnosti je otvoren za javnost u januaru ove godine, stvarajući novi kulturni orijentir za ovaj brazilski grad sa kapacitetima koji uključuju veliku koncertnu dvoranu, auditorijum za kamernu muziku, bioskopske prostore i izložbene galerije.

Ograničena sa obe strane magistralama, zgrada je smeštena unutar okruga Bara de Tijuka - deo Rija koji se u poslednjih par godina ubrzano razvija i kome prema rečima arhitekte nedostaju jaki urbani reperi i javni prostori.

Kao odgovor na to, arhitekta Portzampark je projektovao zgradu koja je centralizovana oko velikog javnog trga, koji je podignut deset metara iznad zemlje, a nudi poglede ka planinama Sijera Atlantika kao i na more. „Zgrada je mali grad koji se nalazi u okviru jedne velike strukture, koja je podignuta i postavljena na velikoj terasi“, dodao je arhitekta.

Dve velike horizontalne ploče od betona formiraju osnovni nivo poda i krov kompleksa. One su ispresecane različitim povišenim kutijama, velikim vijugavim lamelama i raširenim stubovima koji uokviruju različite unutrašnje aktivnosti.

Arhitekta Portzamprak se nada da će posetioci uporediti neke od ovih formi sa „prelepim oblinama“ udaljenih planina. Grad umetnosti je prvenstveno organizovan na tri nivoa. Velika filharmonijska sala može da primi 1.800 posetioca, mada se ovaj broj smanjuje na 1.300 tokom orkestarskih nastupa.

Pored glavnih prostora za izvođenje performansi, zgrada takođe poseduje plesne studije, sobe za muzičke probe, restorane, medijsku biblioteku i kancelarije sedišta Brazilskog simfonijskog orkestra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;