Grad umetnosti ušuškan u zakrivljenoj betonskoj masi krasi Rio de Žaneiro

22.05.2014. | Dezeen

Ove nove fotografije od fotografa Hufton + Crow otkrivaju intrigantni ples i uparivanje ugaonih i zakrivljenih volumena umetničkog i muzičkog kompleksa Grada umetnosti (Cidade das Artes), projektovanog od strane francuskog arhitekte Kristijana de Portzampraka za prelepi grad Rio de Žaneiro.

Grad umetnosti je otvoren za javnost u januaru ove godine, stvarajući novi kulturni orijentir za ovaj brazilski grad sa kapacitetima koji uključuju veliku koncertnu dvoranu, auditorijum za kamernu muziku, bioskopske prostore i izložbene galerije.

Ograničena sa obe strane magistralama, zgrada je smeštena unutar okruga Bara de Tijuka - deo Rija koji se u poslednjih par godina ubrzano razvija i kome prema rečima arhitekte nedostaju jaki urbani reperi i javni prostori.

Kao odgovor na to, arhitekta Portzampark je projektovao zgradu koja je centralizovana oko velikog javnog trga, koji je podignut deset metara iznad zemlje, a nudi poglede ka planinama Sijera Atlantika kao i na more. „Zgrada je mali grad koji se nalazi u okviru jedne velike strukture, koja je podignuta i postavljena na velikoj terasi“, dodao je arhitekta.

Dve velike horizontalne ploče od betona formiraju osnovni nivo poda i krov kompleksa. One su ispresecane različitim povišenim kutijama, velikim vijugavim lamelama i raširenim stubovima koji uokviruju različite unutrašnje aktivnosti.

Arhitekta Portzamprak se nada da će posetioci uporediti neke od ovih formi sa „prelepim oblinama“ udaljenih planina. Grad umetnosti je prvenstveno organizovan na tri nivoa. Velika filharmonijska sala može da primi 1.800 posetioca, mada se ovaj broj smanjuje na 1.300 tokom orkestarskih nastupa.

Pored glavnih prostora za izvođenje performansi, zgrada takođe poseduje plesne studije, sobe za muzičke probe, restorane, medijsku biblioteku i kancelarije sedišta Brazilskog simfonijskog orkestra.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...