INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća izgrađena od trideset i jednog transportnog kontejnera

20.05.2014. | Sourceable

Većina zgrada napravljena od transportnih kontejnera je stvorena kako bi ponudila pristupačno stanovanje korišćenjem montažnih ili reciklažnih metoda. Međutim, ova nova kuća izgrađena od 31 transportnih kontejnera ima za cilj da služi kao nova vodilja za izdržljive, dugotrajne luksuzne kuće.

Ova izuzetna kuća je završena prošlog jula i nalazi se u predgrađu Brizbejna koje se zove Grejsvil. Kuća je projektovana od strane australijskog arhitekate Toda Milera iz biroa Zeigler Build, i izgrađena je od 31 transportnog kontejnera, što je čini najvećim prebivalištem te vrste u Australiji.

Prema arhitekti, ova trospratna struktura je zahtevala korišćenje novih kontejnera kako bi se garantovao kvalitet finalnog proizvoda. Neiskorišćeni kontejneri nemaju regale i oštećenja, a njihov oblik je savrešeno očuvan.

„Kada je u pitanju korišćenje recikliranih transportnih kontejnera, da sam projektovao jednospratnu kuću ili kolibu na plaži, verovatno bih koristio reciklirane kontejnere, ali za trospratnu strukturu, zaista su mi bili potrebni novi kontejneri“, objasnio je arhitekta Miler.

Kuća je izgrađena na parceli površine 706 metara kvadratnih i karakterišu je čiste linije, otvoreni prostori i kvalitetna završna obrada na sva tri nivoa, a može se pohvaliti sa ukupnom površinom od 520 metara kvadratnih. Izgradnja je trajala manje od šest meseci i to zahvaljujući upotrebi transportnih kontejnera, koji su samo morali da se transportuju na lice mesta i podignu kranom na svoju poziciju.

Unutrašnji raspored je zasnovan na dimenzijama transportnog kontejnera (što je i logično) - svaki od njih je šest metara dugačak sa 2,4 metara širine. Prizemlje obuhvata garažu za dva automobila, teretanu, radionicu, studio/kućnu kancelariju i bilijarsku/karambolsku sobu koja je spojena sa velikim baštenskim prostorom i bazenom. Prvi sprat ima društvene oblasti, uključujući dnevnu sobu sa trpezarijom sa inkorporiranom kuhinjom i studio prostorom.

Kuća poseduje četiri spavaće sobe, od kojih su tri na prvom spratu. Glavna spavaća soba zauzima ceo gornji nivo i poseduje veliki orman i privatno kupatilo sa eksluzivnim muralom od pločica (fotografija dole). Druge karakteristike su mezaninska čitaonica i zidni krevet na izvlačenje u karanbol sobi.

Zadnja fasada je kombinacija valovitih čeličnih zidova i ulične umetnosti, inspirisana idejom starih naslaganih kontejnera. Mešavina materijala u unutrašnjosti i spoljašnjosti kuće koja uključuje staklo, metal, drvene podove i čeličnu konstrukciju pomaže u maksimiziranju prirodne svelosti u enterijeru i postizanje industrijskog, ali ipak udobnog „šik“ efekta enterijera.

Tranzicija između enterijera i spoljašnjeg prostora je bilo ključno žarište prilikom projektovanja doma. Kao rezultat toga, otvoreni prostori za opuštanje i zabavu su inkorporirani širom različitih nivoa, maksimizirajući prednosti tropske klime i omogućavajući stanarima i njihovim gostim da uživaju nesmetano u vizuelnoj vezi sa obližnjom rekom i hladnim povetarcima koji dolaze sa nje, kao i sa zelenim okolnim pejzažom.

Kuća ima inženjersku garanciju od jednog veka, a čvrsti transportni kontejneri od kojih je napravljena čvrsta čelična konstrukcija čini kuću veoma otpornom na ekstremne vremenske uslove, kao što su poplave ili cikloni.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;