INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviši enterijerski živi zid na svetu predstavljen u Kvebeku

08.05.2014. | Gizmag

Dizajn studio Green Over Grey je stvorio živi zid za koji oni kažu da je najveća vertikalna bašta u enterijeru na svetu. Instalacija se nalazi na zgradi Dežarden u Levisu, Kvebek u Kanadi. Nazvana „Struje“ (The Currents), instalacija je inspirisana pogledom na reku Sveti Lorens koja je vidljiva iz Kvebeka i Levisa.

Green Over Grey je poznata po rekordnim zelenim instalacijama - 2010. godine su tvrdili da su instalirali najveću i biološki najrazvrsniju vertikalnu baštu u Severnoj Americi na fasadi Javne biblioteke u Sariju, Kanada. Iste godine, oni su postavili najveći živi zeleni krov u Kanadi kao deo priprema za Zimske olimpijske igre u Vankuveru.

Ovo novo umetničko delo je visoko 65 metara, obuhvatajući ukupnu površinu od 198 metara kvadratnih i predstavlja deo šire obnove kancelarijske zgrade Dežarden. „Želeli smo da nađemo opipljiv način da prikažemo našu posvećenost održivom razvoju i obogatimo radno okruženje naših zaposlenih“, rekla je Monika Leru, direktorka kompanije.

Zgrada ima ekološki fokus i očekuje se da će primiti LEED Gold sertifikaciju po završetku obnove krajem ove godine. Zeleni zid upotpunjuje ovaj ekološki pristup. „Zid je u potpunosti hidroponičan (tj. bez zemljišta) i inkorporira biljke koje napreduju u sličnim vertikalnim sredinama u prirodi, kao na granama drveća i u blizini vodopada“, kaže Patrik Poirod, suosnivač dizajn studija Green Over Grey. „Krajnji rezultat je vizuelno prijatan komada koji obezbeđuje čistiji vazduh u zatvorenom prostoru i poboljšava akustični kavalitet prostora i vrednost imovine.“

Prema kompaniji Green Over Grey, bilo je potrebno pet meseci za dizajniranje instalacije i odabir 42 vrste biljaka koje je karakterišu. Vrste biljaka koje su postavljene uključuju filodendrone, smokve, žumbir, biljke penjalice, paprati, banane i druge. Ukupno je 11.000 pojedinačnih biljaka posađeno i one su uređene prema boji, teksturi, šablonu i veličini.

Hidroponski sistem koji se koristi je napravljen u potpunosti od sintetičkih recikliranih materijala, a njegovi paneli su izgrađeni od recikliranih flaša za vodu i plastičnih kesa koji su težili 1,5 tona.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;