Crni ambar u Sloveniji

07.05.2014. | Dezeen

Ova zgrada nalik ambaru u Sloveniji je delo ljubljanskog arhitekonskog biroa Arhitektura d.o.o, a sastoji se od prostora koji se koriste za točenje meda, obradu sušenog voća i smeštanje porodičnih svečanosti. Zabatni višenamenski objekat je projektovan za slovenačkog biznismena i se nalazi na periferiji sela Šentrupert.

Minimalni oblik ambara je pod uticajem funkcionalnog integriteta i impozantnog prisustva drvenih dvovodnih koševa (kozolec) koji su tipični za ruralnu Sloveniju. „Dimenzije, izgled, boja i logika unutrašnje podele zgrade su zasnovane na tradiciji koša“, objašnjavaju arhitekte. „Iako je zgrada namenjena za poljoprivredne aktivnosti imanja, ona je takođe elegantno i simbolično arhitektonsko delo.“

Eksterijer zgrade je projektovan tako da se uklopi sa drugim poljoprivrednim objektima u okruženju, ali uz integraciju novih održivih tehnologija. „Tamna fasada liči na stare drvene štale iz neposrednog okruženja i omogućava diskretnu inkluziju fotonaponskiih panela u osnovni volumen zgrade.“

Smeštena na grebenu brda, dugačka elevacija zgrade se suočava sa travnjakom oko koga su smešteni pčelinjak i drvena koliba za alat. Podrum koji je delimično ukopan u padinu sadrži glavne funkcionalne prostore za točenje i skladištenje meda, presovanje i skladištenje voća i čuvanje alata. Toplotna pumpa i kupatilo sa integrisanom saunom se takođe nalaze u jednom uglu ovog nivoa.

Četiri noseća stuba u uglovima zgrade omogućavaju veliki raspon u prizemlju, koji stvara prostor koji podseća na otvoreni prostor za sušenje u košu. Oskudno nameštena soba poseduje prozore visine od poda do plafona duž tri strane, koji pružaju panoramski pogled i koji se mogu otvoriti na jednoj strani kako bi povezali unutrašnjost sa spoljašnjim travnjakom.

Sastanci ili porodična okupljanja mogu biti sprovedena oko dugačkog stola u ovoj sobi, koja takođe smešta kuhinju, kamin i ulazni hol i stepenište ka podrumu i prvom spratu. Na spratu se nalazi još jedan uglavnom prazan prostor koji se koristi za zadatke koji se odnose na farmu leti ili kao soba za bilijar i fitnes zimi.

Unutrašnji profil zabatnog krova je ostavljen izložen u delu potkrovlja, koji je obložen istim panelima od jasena kao i u celom enterijeru. Fotografije: Miran Kambič.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...