IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Crni ambar u Sloveniji

07.05.2014. | Dezeen

Ova zgrada nalik ambaru u Sloveniji je delo ljubljanskog arhitekonskog biroa Arhitektura d.o.o, a sastoji se od prostora koji se koriste za točenje meda, obradu sušenog voća i smeštanje porodičnih svečanosti. Zabatni višenamenski objekat je projektovan za slovenačkog biznismena i se nalazi na periferiji sela Šentrupert.

Minimalni oblik ambara je pod uticajem funkcionalnog integriteta i impozantnog prisustva drvenih dvovodnih koševa (kozolec) koji su tipični za ruralnu Sloveniju. „Dimenzije, izgled, boja i logika unutrašnje podele zgrade su zasnovane na tradiciji koša“, objašnjavaju arhitekte. „Iako je zgrada namenjena za poljoprivredne aktivnosti imanja, ona je takođe elegantno i simbolično arhitektonsko delo.“

Eksterijer zgrade je projektovan tako da se uklopi sa drugim poljoprivrednim objektima u okruženju, ali uz integraciju novih održivih tehnologija. „Tamna fasada liči na stare drvene štale iz neposrednog okruženja i omogućava diskretnu inkluziju fotonaponskiih panela u osnovni volumen zgrade.“

Smeštena na grebenu brda, dugačka elevacija zgrade se suočava sa travnjakom oko koga su smešteni pčelinjak i drvena koliba za alat. Podrum koji je delimično ukopan u padinu sadrži glavne funkcionalne prostore za točenje i skladištenje meda, presovanje i skladištenje voća i čuvanje alata. Toplotna pumpa i kupatilo sa integrisanom saunom se takođe nalaze u jednom uglu ovog nivoa.

Četiri noseća stuba u uglovima zgrade omogućavaju veliki raspon u prizemlju, koji stvara prostor koji podseća na otvoreni prostor za sušenje u košu. Oskudno nameštena soba poseduje prozore visine od poda do plafona duž tri strane, koji pružaju panoramski pogled i koji se mogu otvoriti na jednoj strani kako bi povezali unutrašnjost sa spoljašnjim travnjakom.

Sastanci ili porodična okupljanja mogu biti sprovedena oko dugačkog stola u ovoj sobi, koja takođe smešta kuhinju, kamin i ulazni hol i stepenište ka podrumu i prvom spratu. Na spratu se nalazi još jedan uglavnom prazan prostor koji se koristi za zadatke koji se odnose na farmu leti ili kao soba za bilijar i fitnes zimi.

Unutrašnji profil zabatnog krova je ostavljen izložen u delu potkrovlja, koji je obložen istim panelima od jasena kao i u celom enterijeru. Fotografije: Miran Kambič.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;