IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Drevni gradovi koje arhitekte trebaju da posete bar jednom u svom životu

28.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

„Sadašnjost“ (bez obzira na godinu u kojoj je) se često posmatra kao najviša tačka dostignuća koja je globalno postignuta u svakom polju, pa i u arhitekturi. Naravno, to je samo zbog činjenice da budućnost još uvek nije ovde. Ali šta god da sadašnjost i budućnost nose potiče iz vekova arhitektonskog napredovanja. Pogledajmo neke od najuticajnijih antičkih gradova iz kojih savremene arhitekte i dalje mogu da crpe inspiraciju.

Istanbul - vremenska kapsula antičkog sveta

Istanbul je kroz istoriju bio mešavina kultura. Njegov pogodni geografski položaj doprineo je činjenici da su brojna carstva osvajala grad tokom vremena, doprinoseći njegovoj arhitekturi. Svetinje vizantijskog, đenovljanskog, otomanskog i modernog turskog porekla se prostiru po celom gradu.

On je dom „Istorijskim područijima Istanbula“, koji je dodat na UNESCO listu svetske kulturne baštine 1985. godine. Značajni objekti u oblasti uključuju Aja Sofiju, džamiju Sultana Ahmeda, Bajazitsku kulu i most Galata. Pošto je jedan od najstarijih gradova na svetu on smešta niz kulturnih centara od džamija do crkava i sinagoga - prikazujući raznovrsnost koja je vrlo retka za drevne gradove.

Firenca - posetite eru prosvetiteljstva

Firenca je bila sedište trgovine i bankarskog sektora srednjovekovne Evrope vekovima. Ona je takođe rodno mesto italijanske renesanse. Centar umetničke izvrsnosti u eri prosvetiteljstva uz finasijsku podršku najstarijih banaka - možete samo zamisliti arhitektonsko bogatstvo kada se ova dva faktora kombinuju.

Iako današnja Firenca ima relikvije iz perioda romanike do rokokoa i secesije, ono što bi arhitekte trebalo da urade jeste da vide renesansnu arhitekturu grada. Simetrija i proporcije su ključni element ovih zgrada. Velike kupole, stubovi, pilasteri i nadvratnici u posebnim aranžmanima su praznik za oči. Hodati među delima Filipea Bruneleskija, Đulijana da Sangaloa, Đotoa, Mikelocoa i drugih je šetnja kroz najveći period arhitekture i umetnosti koje je čovečanstvo ikada videlo.

Kairo - svedočanstvo održive arhitekture

Drevna Egipatska civilizacija je inspirisala strahopoštovanje i čuđenje sa svojom arhitekturom. Njihova tehnika građenja je iznedrila građenje spomenika koji su bili daleko ispred svog vremena. Njihova arhitektura je bio stil koji je karaterisan korišćenjem cigle od blata pečene na suncu i kamena. Oni su bili pioniri korišćenja lokalnih materijala i nikada nisu bili obeshrabreni nedostatkom konvecijalnih materijala tog doba u pustinjskom okruženju. U dobu kada govorimo o održivoj arhitekturi, ne postoji bolji trenutak da se okrenemo građevinskoj praksi drevnih Egipćana.

Atina - arhitektura koja je izdržala test vremena

Glavni i najveći grad u Grčkoj, Atina je jedan od najstarijih gradova u svetu sa zabeleženom istorijom od preko 3.400 godina. U Atini možete videti ostatke nekih od najranijih arhitektonskih dela, od kojih neki čak i datiraju još od 600. godine pre nove ere.

Visoko formalizovana struktura i spektakularna dekoracija jedinstvena za helenski narod je dala arhitekturi ovog regiona poseban karakter. Grčki arhitektonski pravci dorskog, jonskog i korintskog stila se mogu videti u Atini, i oni su zaista izdržali test vremena.

Angor - vrata Orijenta

Angor je bio glavni grad Kmerskog carstva koji je cvetao u periodu između devetog i petnaestog veka u Kambodži. Za razliku od arhitekture drugih gradova navedenih u listi, arhitektura Angora je izvedena iz religijskih, a ne društveno-političkih-ekonomskih faktora regije.

Kmersku arhitekturu odlukuje kontrast između jednostavne, vrlo jasne, strogo simetrične, matematički tačne osnovne forme i bogate, raskošne dekoracije pojedinačnih elemenata. Gopurasi (slične kupolama), Šikirasi (slične antenama) i lukovi se mogu videti u izobilju. Na neki način, Angor je ultimativna destinacija na Orijentu - ušće drevne južnoindijske i južnoazijske arhitekture.

Persepolis - izgubljeni grad

Ahemenidska arhitektura uprkos svom značaju je možda najviše potcenjena arhitektura od antičkih arhitektonskih stilova. Ona je izvedena iz Grčke, Medijske i Asirijske arhitekture, uz uspostavljanje i očuvanje posebnog persijskog stila. Veoma malo od ovog doba je ostalo u životu do danas i ako postoji mesto za otkrivanje onoga što je ostalo od tog doba, treba krenuti u pravcu Persepolisa.

Nekada raskošni grad Persopolis je građen 100 godina. Impresivni visoki uspravni stubovi i vešto izgrađeni objekti su kamen temeljac arhitekture ovog grada. Persopolis je takođe bio dokaz uspešnosti građevinarstva. On je bio jedan od retkih drevnih gradova koji su izgrađeni od strane plaćenih radnika, a ne robova. Delovi njegovog vodovodnog sistema su bili daleko ispred svog vremena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;